[Stories] Бонусът, или – за прекрасните дами!

Историята участва в конкурсния период 21.04-20(24).05

Живееха двама приятели – нека ги наречем Иван и Стоян. Дружбата им започна още през студентските години – тогава деляха последната цигара или чаша бира – а после се ожениха и дори апартаментите им се оказаха в един и същи блок.
Те видяха в това пръста на съдбата и продължиха приятелството си – често през почивните дни излизаха извън града – Иван осигуряваше колата, а Стоян – барбекюто , а жените им взаимно пазеха прането си, докато съхнеше пред блока.
А иначе – и двамата бяха програмисти.
Малко след завършването Иван си намери работа в известната наша фирма „Хайван Софт”, където го караха да адаптира американски ERP програми за нуждите на родното овцевъдство, а впоследствие той препоръча и приятеля си на собственика. Събраха се отново, но за кратко; когато за пореден път им бе предложено да получат заплатите си в натура под формата на сирене, Иван посъветва шефа си да върви да пасе заедно с контингента на клиентите им и напусна. Стоян обаче остана.
Скоро Иван регистрира собствена фирма, производител на софтуер. Офис не му трябваше – работеше на домашния си компютър в къщи – но цените му бяха повече от умерени (на практика нямаше разходи), клиентите бързо го усетиха и поръчките заваляха една сред друга. И един ден Иван осъзна, че повече не може да се справя сам.
Решението дойде веднага – позвъни на приятеля си и няколко дни по-късно Стоян напусна ”хайваните” и бе назначен в софтуерната му фирма на длъжност „главен специалист”. Впрочем, то второстепенни нямаше.
Попитан какво предпочита, Стоян категорично поиска твърда заплата. Обясни – семейство храня, няма как…Споразумяха се за хиляда лева, които по онова време си бяха доста пари.
…Така минаха няколко месеца, през които поръчките непрекъснато се увеличаваха, а заплатата на Стоян бе далеч по-голяма от тази, която получаваше, когато разработваше алгоритми за изчисляване на себестойността на килограм агнешко. Разходките извън града зачестиха, а барбекюто бе заменено от истински чевермета.
Но веднъж в офиса на фирмата дойде клиент, който искаше невъзможното. Иван се опита да му обясни това, но оня само се изсмя и обясни, че по принцип невъзможни неща няма, всичко е въпрос на пари. После попита колко ще му струва специализиран софтуер за…. – и, хайде оттук нататък да говорим само за срокове.
Двамата приятели почти не спаха три седмици, но човекът си получи поръчаното. И плати всичко, както беше договорено. Тогава Иван сложи парите на масата пред себе си и се замисли – това не бе обикновена работа, той самият се чувстваше изцеден докрай, предполагаше, че и със Стоян е същото, а идеха празници и изобщо… И реши да даде извънреден бонус на приятеля си – петстотин лева. Смяташе, че така е справедливо.
Стоян искрено се зарадва и смутено започна да благодари – но Иван се почувства неудобно и малко рязко го прекъсна с обяснението, че това не е подаяние, а честно заработени пари. После двамата взаимно си пожелаха весели празници, стиснаха си ръцете и се разделиха.
-Петстотин лева! – жената на Стоян беше почти бясна – Не го е срам! Кой знае колко е изкарал самият той, щом се чувства гузен и ти подхвърля трохи…
-Но, Миме – започна несмело Стоян – Все пак, фирмата си е негова и…Доста пари са.
-Негова, така ли? А не работихте ли заедно? Ти не свърши колкото него, че дори и повече?
-Е, може би, но…
-Без „може би”! По цяла нощ стоеше пред компютъра, а ние с детето… И друго ще ти кажа – щом сега не е издържал и от гузна съвест ти е подхвърлил нещо, мога да си представя за какво е било при другите поръчки. Но, нали – намерил си човекът работно добиче, защо да не му сложи самара? И това ми било приятел…
-Е, не е така, далеч не винаги се договаря добра цена.
-Ти по-добре мълчи! Откъде знаеш какво е договаряно? Иван да те е канил да му станеш съдружник – не е, нали? Понеже не е идиот да дели с теб. Но нали ти е толкова акъла…
Тук някъде Стоян удари по масата и жена му се разплака. А прозорците на апартамента им светеха до късно след полунощ…
-Петстотин лева! – жената на Иван беше почти бясна – Ти луд ли си бе? Толкова пари…
-Да, но това беше особена поръчка и…
-И какво? Той не получава ли заплата? При това – съвсем нелоша – и то в пари, не в сирене. Кой го измъкна от онези хайвани? Кой го направи човек? Това малко ли е?
-Да, обаче сега той работи дори повече от мен, а и сме приятели, та реших че…
-Аха, приятели… Но всички рискове са за теб – Стоян не го е грижа откъде ще намериш пари за заплатата му, нали…? И друго – щом сега си му дал бонус, той ще реши, че си длъжен да го правиш винаги занапред. Ами ако няма поръчки?
-Е, не, Стоян не е такъв, той разбира…
-Бас държа, че в момента „приятелят” ти пресмята с колко си го „ограбил” за цялото време, през което е работил за теб. Хващаш ли се на бас…? Не, нали – понеже знаеш, че съм права.
-Не си права. Приятели сме се от толкова години и…
-Аха – и като сте приятели, защо ТОЙ не регистрира фирма и не те покани? Седеше си на топличко, докато ти се чудеше как да оцелеем -понеже не е идиот да рискува. Но нали на теб ти е толкова акъла…
Тук някъде и Иван удари по масата и неговата жена също се разплака.И прозорците на апартамента им също светеха до късно след полунощ…
Веднага след празниците Стоян се обади по телефона само за да съобщи, че напуска. Иван промърмори: „Ами щом си решил така…” – и затвори.
Макар че още живеят в един и същи блок, двете семейства отдавна вече не общуват помежду си, а барбекюто ръждясва в мазето на Стоян. В същото време прането на приятеля му си виси на теловете пред блока и понякога се случва да бъде изкаляно – въпреки че навън не вали. Но вече няма кой да го пази и…
…А това беше просто един бонус – петстотин лева. Нищо в сравнение с приятелства, за които – казват – траели цял живот.
Обаче, от друга страна…

Тимур и неговите командоси

Nota Bene: JobTiger публикува историите във вида, в който са изпратени от читателите!


Ако тази история ви допада, можете да изпратите и вашата на специалния ни мейл – stories@jobtiger.bg 

3 comments

 1. Anonymous каза:

  Тимур и командосите отново впечатлиха с история 🙂 Ах тези жени.. като чуят за пари, и като почнат да се месят в мъжките работи – стават к*****ски истории..

 2. Не, идеята не беше да нападам жените. Исках просто да обърна внимание на три грешки на родния бизнес:
  1. Работа с приятели, т.е. смесване на лични и лсужибни отношения.
  2. Практиката да се дават мнения от роднини, които не участват в бизнеса, а са само наблюдатели.
  3. И най-важното в случая – когато предстои форсмажорна поръчка, редно е бонусът за нея да се договори предварително, поне като обща рамка и да се знае при започването. Когато това не е направено, той се определя субективно и изглежда като подаяние. Тогава всяка от страните почва да си притеснява дали "не се е минала".
  Дори когато този бонус е по-голям от очакваното, получаващият пак си мисли – а не можеше ли да е още повече? Даващият пък – обратното – можех да дам и по-малко, но хайде – от мен да мине…И това поражда неудовлетвореност и у двете страни.

  Предполагам, че повечето читатели са го усетили – жените казват това, което мъжете им си мислят подсъзнателно, но нямат куража да го признаят публично и предпочитат да се самоубеждават в нещо, в което не сами не си вярват.
  Така че наистина – за прямотата на прекрасните дами!

 3. Anonymous каза:

  Браво на Тимур& продължава да ме кефи, а коментарият – още повече. 🙂
  Била съм свидетел на такива съпруги. Общото между тях е, че са винаги амбициозни и винаги не особено интелигентни(независимо от образованието). А отговорността на "половинките" им е, че им позволяват да правят простотии….
  Поздрави, П.В.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *