За правилата, принципите, качеството и достойнството

Пиша по повод последната ми публикация тук, коментарите към нея основно във Facebook, и развитието на гласуването в конкурса за история, свързана с работата
Ето няколко уточнения за начало:
JobTiger организира конкурс за история, свързана с работата. Искаме да наградим 10 истории в 10 последователни месеца във връзка с нашата 10 годишнина. Искаме да има и голяма награда на края на годината. Искаме и да почерпим първите 10, изпратили история всеки месец с по бутилка от вино, което харесваме. Искаме читателите, тоест вие, да избирате най-добрите истории. Смятаме, че така е правилно.
Какво обаче се получи на практика. През първия месец масово се гласуваше за приятели, без въобще да се погледнат историите. Масово историите имаха повече гласове, отколкото прочитания. Това не го бяхме очаквали, не ни и хареса. Но наградихме историята с най-много гласове, понеже такива бяха правилата, а ние държим на думата си.
Променихме правилата, като написах тази статия, за да обясня защо. Имаше умерен ефект. Наложи се да прибегнем към това да предложим и четвърта история към първите трима. Сега тече гласуването коя да е тя. Важно е да се избира история.
Явно е важно да обясня защо това ни пречи и защо не го искаме.
Предполагам малко хора си дават сметка какво всъщност е JobTiger. Защо той е такъв, какъвто е.
Тук става дума за принципи и за качеството на предлаганите неща. Например:
Ние следим за качеството на обявите и дали за тях стоят реални работни места. Ако е нужно, съветваме работодателя как да ги попълни, така че да има максимален ефект. Ако има например дискриминиращи текстове, го съветваме настоятелно да се откаже от тях. Резултат? Имаме по-малко, но истински обяви за работа. Губим ли пари от това? Вероятно! Но даваме качество!
Когато извършваме подбор за клиент се грижим за правата и интересите и на двете страни. Ако не можем да го гарантираме, не приемаме поръчката. Винаги даваме обратна връзка. Това коства ли ни повече време и пари и по-малка печалба? Със сигурност! Но гарантира качеството!
Когато правим обучение или събитие… Отново същият принцип! На първо място интересите на клиента и качеството!
Живеем в държава, в която все повече на мода става посредствеността. Примерите са навсякъде около нас, няма смисъл аз да ги давам. Ние обаче не искаме да сме част от това.
Обратно към историите. Не искам да съдя дали историите, които изпращате са добри или лоши. Това е ваше право и ваше задължение. Това, което твърдя е, че имат повече гласове, отколкото прочитания. Което означава, че не е гласувано за тях, а за хората, които са ги писали.
Това не е конкурс кой може да мобилизира най-много приятели в интернет, това е конкурс за история. Нека си остане такъв. Нека сме достатъчно пораснали, за да проявим себеуважението и достойнството да гласуваме за историите, нека да спазим правилата на конкурса. Иначе той се обезсмисля. Нека не постъпваме посредствено и нека поне това е едно кътче на спазването на правилата, на уважението и достойнството.
Още две думи за себеуважението и уважението към другите и към нас като организатори. Иде реч за правописа. Публикуваме историите така, както са ни изпратени. Всеки може да си прави изводите сам. Това е конкурс, наградите са прилични и предполагат поне малка подготовка. Нека да я направим така, че да не се червим после. И ние, понеже е на наш сайт, и вие, които ги изпращате или четете.
И накрая – грешки стават. Който не работи, той не греши. Ето например, днес със съжаление научих, че сме имали проблем и с доставката на виното. Решихме го и се извинявам на всички засегнати. Важното е да ги видим, да се поучим и да не се повтарят пропуските.
Същото важи за правилата. След края на първия месец имаше много коментари, че не е честно да се награждава човек, събрал най-много приятели да гласуват за него. Сега отново има недоволни. Предлагам да се гласува и за това – какви да са правилата. И моля, гласувайте по съвест, като имате предвид написаното по-горе. Аз продължавам да мисля, че ще е по-полезно за всички, ако съберем на едно място истории за трудовото житие – битие на българина, ако предложим професионален коментар на случките, така че да са полезни и за в бъдеще на всеки засегнат. Случвало се е по света (например Wikipedia), Защо да не се случи и в България!

Светлозар Петров
Управител
JobTiger

 

One comment

  1. Категорично победителят трябва да се избира от жури, но не е лошо да зададете критериите, по които ще го правите. Победителят на журито получава голямата награда.

    Не е лошо да има и победител на публиката, но някак си по-удачно е неговата награда да е по-малка, за да не се стига до етап на спамо-маркетиране сред приятели и познати.

    Ако победителят на публиката и на журито е един – още по-добре! 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *