![]() |
Picture source: www.sxc.hu |
Интервюто по време на обяд (вечеря) е значително по-трудна дисциплина, отколкото изглежда на пръв поглед. Особено за хора, които се затрудняват да дъвчат дъвка, докато ходят. Шегата настрана – подобен тип интервю за работа може да бъде репетирано, като това значително ще подобри резултатите от представянето ви. Храната има понякога интересни социални ефекти – докато си чупиш хляба с някого, можеш да сключиш добра сделка, да сватосаш сестра си, да заздравиш едно приятелство или да подготвиш атентат. Е, защо пък да не извлечеш и някои ползи за работния фронт?
Имайте наум, че интервю на маса се прилага обикновено за позиции, които изискват определено ниво на комуникационни компетенции. В ресторанта може да се провери, дали сте очарователен комуникатор или странен темерут. Работодателите често искат да видят също, дали освен владеенето на ножа и вилицата, ви се удават и отношенията с домакина, обслужващия персонал и другите гости на масата.
Ето и няколко базисни съвета за добро представяне на подобно интервю.
- Опитайте се да загърбите всякакви диети и етични уклони. Не забравяйте, че интервюиращият е ваш домакин на масата. Избягвайте реплики от рода: „Не ям бозайници” и „Орехите превръщат лицето ми в плондир”.
- Наблюдавайте интервюиращия и се ръководете по него. Не сядайте, докато той не е седнал. Поръчайте си нещо по-неекстравагантно от него. Ако той настоява да опитате определена храна, не се противете. Не започвайте да се храните преди него. Ако си поръча кафе или десерт, сторете същото, а не го карайте да ги преглъща самичък.
- Изберете си храна, която лесно се манипулира. Ребърцата, пилешките крилца и спагетите не са никак подходящи за целта.
- Ако интервюиращият иска да говорите за бизнес, сторете го. Ако поведе разговора към неформални теми, последвайте го и не отваряйте дума за работа.
- Извинете се за момент и напуснете масата. В тоалетната ще имате възможност да проверите, дали нямате заседнали остатъци храна между зъбите или сос останал по устните ви.
- Тренирайте предварително, едновременно да се храните и да дискутирате важни теми.
- Бъдете учтив с персонала на заведението.
- Благодарете на домакина си за храната, независимо дали той плаща или не.
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…
Вашият коментар