Видове интервю – интервю за работа по време на обяд

Picture source: www.sxc.hu
Интервюто по време на обяд (вечеря) е значително по-трудна дисциплина, отколкото изглежда на пръв поглед. Особено за хора, които се затрудняват да дъвчат дъвка, докато ходят. Шегата настрана – подобен тип интервю за работа може да бъде репетирано, като това значително ще подобри резултатите от представянето ви. Храната има понякога интересни социални ефекти – докато си чупиш хляба с някого, можеш да сключиш добра сделка, да сватосаш сестра си, да заздравиш едно приятелство или да подготвиш атентат. Е, защо пък да не извлечеш и някои ползи за работния фронт?
Имайте наум, че интервю на маса се прилага обикновено за позиции, които изискват определено ниво на комуникационни компетенции. В ресторанта може да се провери, дали сте очарователен комуникатор или странен темерут. Работодателите често искат да видят също, дали освен владеенето на ножа и вилицата, ви се удават и отношенията с домакина, обслужващия персонал и другите гости на масата.
Ето и няколко базисни съвета за добро представяне на подобно интервю.
  • Опитайте се да загърбите всякакви диети и етични уклони. Не забравяйте, че интервюиращият е ваш домакин на масата. Избягвайте реплики от рода: „Не ям бозайници” и „Орехите превръщат лицето ми в плондир”.
  • Наблюдавайте интервюиращия и се ръководете по него. Не сядайте, докато той не е седнал. Поръчайте си нещо по-неекстравагантно от него. Ако той настоява да опитате определена храна, не се противете. Не започвайте да се храните преди него. Ако си поръча кафе или десерт, сторете същото, а не го карайте да ги преглъща самичък.
  • Изберете си храна, която лесно се манипулира. Ребърцата, пилешките крилца и спагетите не са никак подходящи за целта.
  • Ако интервюиращият иска да говорите за бизнес, сторете го. Ако поведе разговора към неформални теми, последвайте го и не отваряйте дума за работа.
  • Извинете се за момент и напуснете масата. В тоалетната ще имате възможност да проверите, дали нямате заседнали остатъци храна между зъбите или сос останал по устните ви.
  • Тренирайте предварително, едновременно да се храните и да дискутирате важни теми.
  • Бъдете учтив с персонала на заведението.
  • Благодарете на домакина си за храната, независимо дали той плаща или не.
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *