Как да говорим за заплатата – гледната точка на работодателя

Picture source: www.sxc.hu
Проблемът с изясняването на заплащането при интервю за работа е особено добре познат както на работодателите, така и на кандидатите. Колко пари и под каква форма ще получава един нов сътрудник в компанията е тема, която видимо притеснява всички по време на преговорите за наемане на работа. Причината е очевидна – работодателят иска да си спести колкото може (без да изглежда стиснат, дребнав, или да рискува изпускането на кандидата), а интервюираният би искал деликатно да изкопчи възможно най-много за бъдещите си работни усилия. Намирането на пресечната точка между тези принципно противоречащи си интереси е често задача с повишена трудност. Въпреки това, може да се фиксират ясни правила при обсъждането на финансови въпроси, така че и двете страни да не изпадат в глупави и неудобни ситуации.
Какво да не правим като работодатели

  • Ако не е наистина наложително, не използвайте формулировката: „Каква заплата очаквате?”. Всеки очаква добра, или поне „справедлива” заплата за труда си. 
  • Не се опитвайте да лавирате непочтено. Вие добре знаете колко бихте платили за един служител и е глупаво да се правите, че не го знаете.
  • Не лъжете в никакъв случай. Каквото кажете на разговора, (поне) това трябва да бъде след това и в действителност нивото на заплатата.
  • Не се опитвайте да се пазарите дребнаво с кандидата. Това ще го отблъсне и ще му внуши, че има работа с неприятен работодател, а мотивацията му ще се изпари светкавично.
  • Не променяйте условията към по-неизгодни при следващо интервю. Никой нормален човек не би се съгласил.

Какво бихме могли да правим

  • Изяснете си предварително каква заплата е получавал досега кандидатът (и, ако е възможно, дали тази сума го е устройвала). Постарайте се да му предложите по-високо заплащане.
  • Ако по някаква причина не можете да назовете точната сума в момента, поне дайте на кандидата да разбере, че финансовите му очаквания ще бъдат покрити.
  • Можете да говорите за парите поетапно. На първа среща споменавате основната заплата, на следващата бонусите, след това премиите, след това социалните придобвики и накрая перспективите за растеж на заплащането. 
  • Ако към заплатата няма никакви бонуси, то можете да започнете с огласяване на сума, която съответства на най-високите очаквания на кандидата и впоследствие да добавите: „Вие се оказвате специалист от по-висока категория, отколкото очаквахме, затова сме готови да Ви плащаме повече.” Препратките към професионализма на кандидата действат изключително мотивиращо.
  • Ако предложението ви не бъде прието, можете да си позволите да го повторите без промени, едва след изтичане на 2-3 месеца, в случай, че кандидатът дотогава не си е намерил друга работа (което едва ли може да очаквате, в случай, че той е достатъчно компетентен кадър).  За този период от време хората обикновено са готови да размислят и леко да отстъпят, ако безизходицата ги принуждава. Но все пак не го правете, ако има друг вариант – никой не работи с удоволствие и ентусиазъм, ако е бил притиснат до стената и принуден да приеме неудовлетворително заплащане.

Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *