[Stories] За кайсиите, обратната връзка и други случки

Историята участва в конкурсния период 21.03-20(24).04
Изкуших се да започна тази [story] гръмко, с многообещаващата фраза „От както се помня продавам …” ама не е точно така. Оказа се, че си спомням и други неща, например: как си хапнах най-вкусния козунак точно преди да ми извадят едната сливица, когато бях на четири и разни други. Потиснах порива да се пробутам още от първото изречение – представянето следва по-надолу. Но, в случай, че не искате да ви бъде продадено, може да спрете с четенето точно тук.

Истината е, че първата ми работа (за която успях да се сетя, връщайки се назад във времето) бе някъде около 6-7-мата ми година на индивид.
Бях обречена да прекарвам летата си на село – тогава ми се виждаше скучно, защото се повтаряше всяко лято, но от тази позиция назад разбирам ползите и за пореден път осъзнавам, че няма случайни неща. Connecting the dots – казва Стив Джобс в знаменитата си реч пред един от випуските на Станфордския университет – можеш да свържеш точките само когато погледнеш назад. Ще се убедите и вие „защо?”. Та, на село един от чичковците бе международен шофьор. На ТИР (тогава разшифровахме абревиатурата като Тия Изнесоха Родината без да осъзнаваме, че всъщност се грижеха за увеличаването на брутния вътрешен продукт и прихода на държавата). Чичкото с тира имаше достъп и регулярно облагодетелстваше семейството си със западни шоколади, парфюми, качествена черна техника, парцалки с модерна кройка и т.н. Благодарение на това, нашата лятна комшийска сбирщина от хлапетии се сдоби с неимоверно количество атрактивни опаковки от продукти с иностранни надписи. И някак съвсем естествено, дойде желанието ни да ги оползотворим. Така, в двора на бабината къща, възникна един от малкото през тези години пазар на свободно конвертируеми западни стоки. Появиха се 6 щанда, всеки изложил поне по три празни флакона от дезодорант, по няколко кутии от бонбони, дъвки, вафли и прочее лакомства, целофанени торбички с надписи Adidas, Puma, Lacoste и други. Започна активния обмен на стока срещу стока (бартер) и на стока срещу валута (разбирай различни по размер орехови листа). С първият провал като търговец дойде и първото ми разочароване – от една страна се оказах с най-грозните опаковки, които в един момент никой не искаше да купува или обменя и от друга с недостатъчно „финансов” ресурс (големи по размер орехови листа). Като се замислите – класическа ситуация – ниска ликвидност и липса на оборотни средства. Дори нямах възможност да взема банков кредит – ниските клони на ореха бяха „фалирали”. Какво дежа ву със съвременната криза… Зарязах всичко. Обидих се на всички дечурлига, защото смятах, че те са ми виновни (а всъщност аз не разсъждавах целенасочено и нямах стратегия) и отидох при леля да си хапна варена царевица.
Но може би точно тогава, чисто подсъзнателно, сигурно бе и първата ми обратна връзка, че трябва да променя себе си, да стана по-гъвкава и съответно по-успешна като търговец.

Претърпените, през следващите летни ваканции, провали ме убедиха да избягвам други професии и области за реализация, като например – художествена гимнастичка, защото наднорменото тегло и липсващата физиологическа изящност бяха в контрапункт с наличните обръч (купен от мама), лента (пръчка с панделка), бухалки (кегли от детски мини боулинг), въже и одеяло на поляната в същият този бабин двор; парфюмерист, защото цветовете на трендафила до чешмата свършиха много бързо а и разхода на време за варене до получаване на етерично масло ме отдалечаваше от алтернативната игра на „жмичка”, сиреч криеница; инженер и строител, защото започнатия строеж на басейн (пак там) завърши с едва 15 см. дълбок, постоянно срутващ се изкоп и два шамара от дядо.
Много, много други безуспешни предприемачески инициативи се изнизаха до изненадващия пробив, около 5 години по-късно.
Другото село, другите баба и дядо, плодородна година, огромна градина и безброй напращели и превити до земята кайсиеви дръвчета. Ролите и нивата на отговорност скорострелно бяха разпределени. Дядо, като собственик, инвеститор и управител – планира и организира работата, контролира представянето и ни мотивира със закачки. Поради липса на квалифициран човешки ресурс съвместява и позицията на шофьор. Аз „разтягам” притежаваните знания и умения, като съм едновременно служител бачкатор – бера плодовете и търговски представител – продавам ги. Баба е shared services – регулира натоварването на кол центъра, снабдява с ресурси, дълготрайни материални активи (столчета – оборудване за на чардака) и манджа, управлява поддръжката на офиса (чисти), управлява касата и приходите (събира всички кинти), управлява заплащането (разделя чистата ечалбата на три) и обучението и развитието (дава акъл как да се берат и подреждат кайсиите в щайгите, за да не се натъртят).
Стигнахме до повратният момент в откриването на моето поприще. А именно – алъш-веришът на кайсиите на градския зеленчуков пазар. Да, ако правилно си водите сметки – до тук съм на 11-12 години. Наистина невзрачна възраст за тази отговорност, но да кажем, че „управителя” имаше нюх за идентифицирането на таланти и за предоставянето на поле за разкриване на потенциала. И ето ме мен, с кантара, тежестите, щайгите отново на сергията. В началото си бе трудничко. Имаше значително пазарно съперничество – от една страна богат асортимент от плодове, от друга – много стопани предлагащи кайсии, от трета – всички, освен мен, бяха твърде по-опитни. Битката за всеки клиент се разгаряше с пълна сила. Даже на няколко пъти ми се скараха за нелоялна конкуренция (представете си), защото уж „невинната ми възраст умилявала леличките и ги подмамвала”. Но истината бе (ау как се ориентирах), че позитивната нагласа и усмивката наистина помагат за „отваряне на вратата”, после обаче е нужно и отличното обслужване. „Добър ден”, ползи на стоката, опитване, възможност за самостоятелен избор, бързо претегляне, честна сметка и „благодаря” – тези неща карат клиентите да предпочитат един търговец пред друг и да се връщат за повторна покупка. Успехът бе такъв, че се върнахме на село с празен амбалаж. И така всеки следобед, за около две седмици. За тези от вас, които сега си мислят „нещо ни врътка, на тази възраст сигурно дядото е продавал”, мога да разкрия какво всъщност правеше той. Той седеше близо до мен, учеше ме да смятам бързо и заменяше празните щайги с пълни от колата. Е на това му се казва ситуационно лидерство.
А вечерите … ех вечерите … бяха страхотни – събирахме се с младежката банда пред някоя квартална къща, играехме белот, люпехме семки, гледахме метеорния поток Персеиди, слушахме диско и си говорехме за любоФ (разбирай кой за кого ще се ожени когато пораснем големи … някои вярно се ожениха, но това е друга история).  

Ако все още четете – ето какво се случва 10-тина години по-късно.
Вече съм завършила своето висше образование с икономическа специалност – ха ха ха. На прага на първите си сериозни професионални ангажименти, вече съм отхвърлила още няколко предприемачески инициативи (кои успешни, кои не толкова) в ученическите години, преминала съм през разнообразни временни заетости между седмица, три месеца и година в студентския период. Благодарение на едно от първите издания (а дали не бе и първото?) на форума Дни на кариерата се срещнах със своя пръв дългосрочен работодател, който ми гласува доверие да ме наеме на позиция „Търговски представител”.

И те така, днес (още 10 години по-късно) аз „продавам” идеи. Идеи, за това как можем да бъдем още по-успешни като управленци, как да представяме продукта си и да обслужваме клиентите, със стойност за себе си и за тях, така че да станем дългосрочни партньори. Невероятно – нали?

Иванна Данева

P.S. JobTiger публикува историите във вида, в който са изпратени от читателите!

Ако тази история ви допада, можете да изпратите и вашата на специалния ни мейл – stories@jobtiger.bg 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *