HR речник (VIII) – „Ирационална ескалация“

Когнитивните отклонения представляват нарушение, в начина, по който хората възприемат действителността. Съществуват множество установени от психолозите когнитивни отклонения, като систематизирането им е базирано на емпирични данни. В рубриката „HR Речник“ ще разгледаме накратко някои от най-разпространените отклонения, тъй като те често имат обяснителна функция по отношение поведението на повечето хора, в частност на служителите във всяка фирма. 

Picture source: www.sxc.hu
Ирационална ескалация
Ирационалната ескалация (позната още като „ирационална ескалация на обвързването” или „отклонение на обвързването”) е термин, често използван в психологията, философията, икономиката и теорията на игрите. С него се описва ситуация, при която хората взимат ирационални решения, базирани на предишни рационални решения, или просто като опит за оправдаване на вече извършени действия. Най-елементарният пример е с две наддаващи в търг страни. Понякога едната въвлечена в търга страна плаща накрая цена, която е нереалистично висока за предмета. Оправданието е, че целта е да се изплатят предварително направените разходи (по проучване например), но обикновено истинската причина се крие в състезателния нагон и желанието да се спечели на всяка цена. 
Често се случва хората да увеличават инвестициите си в дадено решение, независимо, че нови доказателства сочат, че първоначалното решение е било грешно. Инвестициите могат да бъдат в пари, време, или дори човешки животи (например военнни операции и цели войни, които са се развили на този принцип). Историята познава много такива случаи. Кока-Кола срещу Пепси, Кодак, срещу Полароид и много други са типични примери за търговски войни, водени за увеличаване на пазарния дял. Тези компании са инвестирали милиони долари, за да откраднат съвсем незначителен дял от нишата на прекия си конкурент, въпреки, че е било очевидно, че инвестираните  средства не са се изплащали. Подобни действия са много опасни, когато малки или средни компании поставят на карта оцеляването си, за да изпъкнат пред съперниците си. Неразумни разходи, имащи за цел да подсилят егото на определен мениджър, биха могли да докарат до банкрут фирмите зад дадения индивид. 
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *