HR речник (VII) – „Ефект на закъснялата преценка“

Когнитивните отклонения представляват нарушение, в начина, по който хората възприемат действителността. Съществуват множество установени от психолозите когнитивни отклонения, като систематизирането им е базирано на емпирични данни. В рубриката „HR Речник“ ще разгледаме накратко някои от най-разпространените отклонения, тъй като те често имат обяснителна функция по отношение поведението на повечето хора, в частност на служителите във всяка фирма. 

Ефект на закъснялата преценка
Picture source: www.sxc.hu
Този феномен е познат още като „Знаех-си-аз-през-цялото-време”. С термина се описва склонността да се разглежда изходът от определена ситуация, като по-предвидим, отколкото преди настъпването на ситуацията. Въпросното отклонение е констатирано отдавна и по валидирането му са проведени редица експерименти в областта на политиката, игрите и медицината. В психологически експерименти по темата е установено, че изследваните субекти имат склонност да си спомнят собствените си прогнози за бъдещи събития като по-силни, отколкото те са били в действителност, преди настъпването на събитието, но само в случай, че прогнозите действително са се сбъднали. 
Едно възможно обяснение е, че събития, които са се случили, са по-очебийни, от такива, които не са, и така се настаняват по-трайно в съзнанието на субекта. 
Ефектът на „закъснялата преценка” е изследван още през 1949 г. от изтъкнатия американски социолог Пол Лазарсфелд.

Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *