HR речник (VI) – „Ефект на свръхувереност“

Когнитивните отклонения представляват нарушение, в начина, по който хората възприемат действителността. Съществуват множество установени от психолозите когнитивни отклонения, като систематизирането им е базирано на емпирични данни. В рубриката „HR Речник“ ще разгледаме накратко някои от най-разпространените отклонения, тъй като те често имат обяснителна функция по отношение поведението на повечето хора, в частност на служителите във всяка фирма. 

Picture source: www.sxc.hu

Ефект на свръхувереност
Ефектът на свръхувереност описва тенденцията определени индивиди да бъдат по-уверени във възможностите си, поведението си и физическите си характеристики, отколкото би следвало да са. Изследователката Ола Свенсон прави изследване през 1981 г., в което установява, че 80% от хората каращи автомобили, се причисляват сами към най-добрите 30% от всички шофьори. 
Ефектът на свръхувереност най-често се наблюдава след серия от „успехи” и може реално да доведе до ексцесивно поемане на рискове. Тази заблуда може също така да накара хората да упорстват твърде много в ситуации, които реално предвещават лош изход. Парадоксално това би могло да има и добри страни – понякога се стига до по-добри резултати, поради вложените интензивни усилия. Въпреки това ефектът на свръхувереност е като цяло контрапродуктивен и обикновено води до уязвими поведенчески ситуации.
От гледна точка на фирменото управление, ефектът е в състояние да повлияе върху поведението на служителите по един от следните начини:

  • Служителите надценяват шансовете си за повишение, тъй като се стремят твърде силно към него и затова го смятат за твърде възможно
  • Може да накара служителите да работят по-усърдно, отколкото иначе биха го правили, за да получат повишение
  • Също може да накара служителите да ценят вътрешнофирмени надпревари и състезания, при които „победителят взима всичко”, или при които наградите са концентрирани непропорционално в горния сектор на успеваемост
Ефектът на свръхувереност подтиква служителите да смятат, че шансовете им за провал са твърде нищожни и да надценяват драстично шансовете си за успех. 
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *