HR речник (V) – Ефектът на „розовата ретроспекция”

Когнитивните отклонения представляват нарушение, в начина, по който хората възприемат действителността. Съществуват множество установени от психолозите когнитивни отклонения, като систематизирането им е базирано на емпирични данни. В рубриката „Речник“ ще разгледаме накратко някои от най-разпространените отклонения, тъй като те често имат обяснителна функция по отношение поведението на повечето хора, в частност на служителите във всяка фирма. 

Един подвид на когнитивните отклонения са така наречените „грешки на паметта“. Ефектът на „розовата ретроспекция“ е именно такава грешка.
Picture source: www.sxc.hu

Въпросното отклонение описва тенденцията да оценяваме по-положително събития от миналото, в сравнение с начина, по който сме ги оценявали, докато са се случвали. Този ефект е видимо по-изразен, когато става дума за умерено приятни събития и донякъде се обяснява с дребни раздразнения, които с течение на времето се забравят. 
Ефектът на „розовата ретроспекция” е познат още от древността, като древните римляни са го обобщили с фразата „Мemoria praeteritorum bonorum” – „Спомняме си добрите неща от миналото”.
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *