Видове интервю – груповото интервю

Груповото интервю за работа е относително рядко използван похват, но ако се сблъскате с него, е добре да знаете основните неща. 
Picture source: www.sxc.hu
До голяма степен, груповите събеседвания могат да ви се сторят смущаващи, но те са ценни за интервюиращите, тъй като им дават представа кой с какъв лидерски потенциал разполага, какъв стил на комуникация използва, доколко е емпатичен. Така бързо става ясно, дали умеете да общувате с околните, държите ли се „началнически”, умеете ли да слушате и да привличате вниманието, склонни ли са другите да ви приемат за лидер. Отделно от това рекрутърите могат да установят и какви методи за убеждаване използвате – аналитичен и разсъдъчно-аргументативен тип ли сте, или действате с груба сила, на принципа „разделяй и владей”. Имайте наум също така, че е възможно интервюиращият да поиска да решите групово даден проблем, да вземете общо решение или да разкажете за своите индивидуални компетенции пред всички. Никога не е лесно да се справите с подобни предизвикателства, но ако знаете, че могат да ви споходят, поне ще сте психически подготвени. Не забравяйте също, че в общия случай, ако ви интервюира жена е по-вероятно да се очаква от вас емпатичност, а ако разговорът се води от мъж, да се набляга на аналитичността. (Това не е задължително правило, но в практиката се случва.)
Груповите интервюта са доста стресови и трудни за контролиране, но няколко основни съвета могат да ви бъдат от полза.

  • Избягвайте директните конфронтации и сблъсъци на авторитети. Това ви прави да изглеждате некооперативни и незрели.
  • Винаги се отнасяйте с полагаемото уважение към останалите участници в срещата, но се старайте да им въздействате и да ги увлечете след себе си.
  • Бъди наблюдателни. Разберете динамиката, установена от интервюиращия и си изяснете правилата на играта възможно най-бързо.
  • Ако не сте наясно какво точно се очаква от вас, не се притеснявайте, а питайте директно рекрутъра за указания.
  • През цялото време дръжте под око интервюиращия и се опитвайте да разгадаете сигналите, които изпраща към участниците в срещата.
  • Не се паникьосвайте – груповото интервю е точно толкова трудно и за останалите интервюирани. Вашето положение не е по-лошо от това на другите поканени.

Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *