5 практически съвета за успешен тайм-мениджмънт

Picture source: www.sxc.hu

Темата за правилното управление на времето (тайм-мениджмънт) е повдигана вече в този блог. Нейната голяма практическа важност обаче ни кара да я зачекнем отново.

Забелязали ли сте, че има ред фактори, които ви пречат да си вършите работата съсредоточено и добре? Колеги идват да ви питат нещо, телефонът звъни, или просто някакъв звук ви привлича вниманието. Това са едни от най-големите врагове на концентрацията, а оттам, и на ефективната работа. Затова, без да изпадаме в обстоятелствени и философски разсъждения, нека накратко посочим пет практически съвета, които да ви помогнат да използвате времето си на работното място по-ефективно. 
Първи съвет:
Телефонът е най-честият враг на концентрацията. Да се научите да не го вдигате, когато звъни, е изключително трудно и изисква особена форма на дисциплина. Но не забравяйте, че всеки път, когато вдигнете телефона, вие преставате да сте концентрирани, губите време в разговори и после още време, за да се концентрирате отново. Това е пагубно за ефективността. Научете се да си изключвате телефона (ако можете да си го позволите и имате наистина сериозна работа) или да настройвате телефонен секретар. Друга възможност е да се договорите с някой колега той да отговаря на повикванията за определен период от време. Теоретично е възможно също да дисциплинирате деловите си партньори да ви звънят само в определени интервали от време. Знаем – всичко това не е много лесно, но не е и неизпълнимо.
Втори съвет:
Не допускайте колеги, които минават наоколо и имат свободно време, да се впускат в разговори с вас и да ви прекъсват работния процес. Не искаме да кажем да не им обръщате внимание или да проявявате грубост, а просто да контролирате ситуацията. Ако се стигне до разговор с колега, дръжте нещата под контрол и сами преценете колко време да отделите. Има различни начини любезно и деликатно да намекнете, че в момента нямате време за приказки и ви очакват важни дела. Просто не позволявайте да бъдете част от чужд план, а управлявайте ситуациите както ви е угодно в дадения момент. 
Трети съвет:
Доста хора считат, че музиката им помага да работят по-концентрирано. Едва ли имат право. Концентрацията означава фиксиране на вниманието върху един дразнител. Нека работата е този дразнител. Нямате нужда от втори – музиката.
Четвърти съвет:
Едно от условията за концентрирана работа е ергономичността на работното място. Столът ви трябва да е с определена височина и форма, мониторът следва да е на определено разстояние и под точно фиксиран ъгъл спрямо очите ви, осветеността и посоката на светлинния източник в помещението е също компонент от тази величина. Дори добрият приток на чист въздух е важен елемент тук. Тези неща често се пренебрегват, а са особено важни по ред причини. Най-важната от тях е вашето здраве, но на второ място идва именно ефективността. Ако седите неудобно и гледате под лош ъгъл зле осветен и малък монитор, колкото и да искате, не сте в състояние да се концентрирате за дълго.
Пети съвет:
Подредете работното си място. Звучи банално, но истината е, че повечето хора работят на разхвърлени бюра. А това губи време и пречи на концентрацията. Само си представете как губите десет минути, за да намерите даден документ и колко ще ви изнерви подобна ситуация. Мислите ли, че това ще допринесе за ефективността ви и добрия тайм-мениджмънт?

Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *