Хората, които не искате да наемате (част 2)

Ако сте собственик или управител на малка или средна фирма и сам провеждате интервютата за работа, имайте предвид, че докато се срещате с кандидатите, непременно ще се сблъскате с хора, които нямат място при вас. В никакъв случай!
Picture source: www.sxc.hu
„Психопатът”

В началото на вас дори ви импонира напоритостта в характера на новия сътрудник и безжалостността, с която се разправя с конкурентите. Обаче скоро си давате сметка, че потокът от злоба, излишна жестокост и безкрайна негативна емоционалност в общуването постепенно започват да ви горчат. Агресивният му стил на комуникиране с колегите, клиентите и подчинените ще ви умори, но ако му дадете да разбере вашето недоволство, той ще насочи агресивността си и към вас.
Как да установим това по време на интервюто: Тук, донякъде може да ви помогне физиогномиката. Често такива хора имат тънки устни, стиснати силно. Обикновено по време на интервюто този тип седи точно в средата на стола с изпънат гръб – същинска пружина, готова да се изстреля мигновено. Ако го заговорите на някаква странична тема очите му ще пламнат с нездрав блясък – той има мнение по всеки въпрос.
Роботът”

Той е студен като лед, спокоен като отровна змия и надежден като скала. Всъщност, точно толкова е и емоционален. Той няма сърдечни проблеми, тъй като е лишен от сърце, няма куче, котка, семейство, хоби или емпатични способности. Това, което най-често има е степен по  MBA. Работи през почивните дни и не разбира защо вие не го правите. Приема и изпълнява нареждения, не проявява собствени инициативи. Ако наемете такъв робот, той бързо ще открие останалите роботи в компанията и ще общува изключително с тях. Не очаквайте от него повече лоялност, отколкото е записана в трудовата му характеристика. Лишен е от любов и ненавист. Ще разруши и микроклимата в компанията, бъдете сигурни.
Как да установим това по време на интервюто: Обърнете внимание на тънко раирания му костюм и магистърската му степен по бизнес администрация. Тези, които имат и двете, обикновено забогатяват като се отървават от ненужната човечност. Избягвайте подобни хора на всяка цена, ако не искате да превърнете фирмата си в ад.
„Бъдещият началник”

Този човек един ден ще заеме вашето място. Поне това си мисли той, докато седи на стола срещу вас по време на интервюто. Проблемът му е, че той се досеща, че сте го разкрили и знаете, че той иска да седи на „шефското” място, нищо не правейки. Според него, именно нищонеправенето е основното занимание на мениджърите.
Как да установим това по време на интервюто: Избройте колко пъти по време на интервюто той е казал „аз”. Бизнесът е отборна игра и в нея „аз”-кащите са рядко добре дошли.
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *