Archive for март 31, 2011

HR речник (VIII) – „Ирационална ескалация“

Когнитивните отклонения представляват нарушение, в начина, по който хората възприемат действителността. Съществуват множество установени от психолозите когнитивни отклонения, като систематизирането им е базирано на емпирични данни. В рубриката „HR Речник“ ще разгледаме накратко някои от най-разпространените отклонения, тъй като те често имат обяснителна функция по отношение поведението на повечето хора, в частност на служителите във всяка фирма. 

Picture source: www.sxc.hu
Ирационална ескалация
Ирационалната ескалация (позната още като „ирационална ескалация на обвързването” или „отклонение на обвързването”) е термин, често използван в психологията, философията, икономиката и теорията на игрите. С него се описва ситуация, при която хората взимат ирационални решения, базирани на предишни рационални решения, или просто като опит за оправдаване на вече извършени действия. Най-елементарният пример е с две наддаващи в търг страни. Понякога едната въвлечена в търга страна плаща накрая цена, която е нереалистично висока за предмета. Оправданието е, че целта е да се изплатят предварително направените разходи (по проучване например), но обикновено истинската причина се крие в състезателния нагон и желанието да се спечели на всяка цена. 
Често се случва хората да увеличават инвестициите си в дадено решение, независимо, че нови доказателства сочат, че първоначалното решение е било грешно. Инвестициите могат да бъдат в пари, време, или дори човешки животи (например военнни операции и цели войни, които са се развили на този принцип). Историята познава много такива случаи. Кока-Кола срещу Пепси, Кодак, срещу Полароид и много други са типични примери за търговски войни, водени за увеличаване на пазарния дял. Тези компании са инвестирали милиони долари, за да откраднат съвсем незначителен дял от нишата на прекия си конкурент, въпреки, че е било очевидно, че инвестираните  средства не са се изплащали. Подобни действия са много опасни, когато малки или средни компании поставят на карта оцеляването си, за да изпъкнат пред съперниците си. Неразумни разходи, имащи за цел да подсилят егото на определен мениджър, биха могли да докарат до банкрут фирмите зад дадения индивид. 
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Можете ли да работите при стресови условия?

На интервю често ще ви зададат въпроса, дали можете да работите под стрес или при напрегнати условия, кратки срокове и т.н. Това е стандартен въпрос, за който можете предварително да се подготвите. Имайте наум, че този въпрос не предполага отговор с „да“ или „не“. Чуйте съветите в това видео и подгответе вашия отговор на въпроса „Можете ли да работите при стресови условия?“
Това видео ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…


[Stories] За „кръвната група” и още нещо ……..

Историята участва в конкурсния период 21.03-20(24).04
Нещо кратко и забавно от дългогодишната практика по подбор. Случаите показват, че и от „двете страни” на масата трябва да се внимава!
Първи случай. Събеседване с много подходяща кандидатка за длъжността. Но момичето е доста притеснено, трудно и бавно „върви” разговора. Леко изнервен, че няма ентусиазъм решавам да попитам винаги ли е такава или сега това е от притеснение. Във въпроса вкарвам и израза / не знам дали вие познат  / „седмак” – за хора, които са енергични, бързат дори повече отколкото трябва, като бебета родени в седмия месец, а не нормално в деветия. След моя емоционален въпрос кандидатката застива още повече, гледа няколко минути учудено и внимателно пита: „ Ами това как сте го проверили, само най-близките ми знаят, че съм родена в седмия месец. Така, че „да”, седмак съм. Определено и на мене би беше нужно време да се съвзема и изляза от ситуацията. Но беше добър урок……
Друг случай. Поради сериозни причини не присъствам на първо интервю с кандидат. Одобрен от колегите, възложено му е специфично професионално задание, той е уведомен,  че се е справил отлично и го каним на втора среща. Той е достатъчно емоционален и въодушевен, в мейла изразява готовност да се представи добре, за да бъде одобрен, но в текста вкарва и израза, че на тази среща ще вкара в действие „тежката артилерия”. На срещата вече присъствам и аз, като при запознаването си му показвам ксерокопия на всички налични мои документи, че Българската армия съм бил артилерист. Поради тази причина колегите са решили, че няма как да не противопоставят един „артилерист”. Трудно е да се опише  състоянието на кандидата, изражение на лицето, безмълвни жестове, невъзможност дълго време да осмисли, че тази негова шега е възприето дословно, никаква идея за аргументи за защита. Довършващите въпроси от моя страна бяха за какъв калибър артилерийски системи става въпрос. Чак тогава, запитан за конкретни неща, той успя да се окопити и отговори, че въобще не е ходил в казармата, да не говорим пък за артилерия…………
Трети случай. След фирмено мероприятие коментираме с колежка, че нещо не се е получило както трябва – и служебната, и веселата част. След доста въпроси, отговори и коментари решавам образно, в мой стил, да обобщя причината: „За да се получат нещата трябва повече хора от една и съща „кръвна група”. На което колежката съвсем искрено отговаря: „А, така ли ? И от това ли зависи ? Аз съм „А+”. А ти ? За останалите колеги знаеш ли какво кръвна група са ?” 
Съвет: внимавайте когато се шегувате с кандидати, колеги и шефове, на които не знаете „кръвната” група !!!
Христо Стоянов

P.S. JobTiger публикува историите във вида, в който са изпратени от читателите!


Ако тази история ви допада, можете да изпратите и вашата на специалния ни мейл – stories@jobtiger.bg 

Национални дни на кариерата 2011 – не пропускайте шанса си!

Откриването на форума в София
Ако сте пропуснали, че ДжобТайгър провежда за юбилеен десети път „Национални дни на кариерата” (познат преди като Форум „Кариери”), сега е мястото да го научите. Информация за това какво представлява инициативата ще намерите на сайта ни. Там също ще научите кои фирми работодатели участват, какви отворени позиции за стажанти са обявили, в кои градове и кога ще гостува нашият HR „керван”. Ако сте студенти или млади специалисти, шансовете ви да намерите адекватна стажантска програма за вашите нужди не е никак малка. И, нека ви издадем нещо – стажантското място е точно онзи „крак във вратата”, който често осигурява последващ трудов договор в същия отдел на компанията. Като безплатен, но неоценим бонус, следва да отчетете и обстоятелството, че докато сте стажант, ще получите възможност да се обучавате за дадената длъжност и нейната специфика. Това рядко ще ви се случи по-нататък в кариерния ви път. Затова, не пропускайте да ни посетите в Свищов, Пловдив и Бургас.
Ако пък сте работодатели, които наемат стажанти, може би този текст ще ви бъде от полза. Мотивирането на стажантите не е много трудна задача, но е по-добре да знаете правилата, по които това става най-добре.
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Велики мисли за работата – II

Намерете си работа, която харесвате и така ще прибавите пет дни към всяка седмица.

Х. Джаксън Браун

Да свършиш невъзможното означава само, че шефът ще го прибави към задълженията ти.

Дъг Ларсън

Всеки ден, когато стана сутрин, преглеждам списъка на Форбс с най-богатите хора на Америка. Ако ме няма там, отивам на работа.

Робърт Орбън

Понеделниците са кофти начин да прекараш 1/7 от живота си.

Неизвестен автор

Никога не съм харесвал труда. За мен работата е инвазия в личното ми пространство.

Дани МакГурти
Picture source: http://micro.magnet.fsu.edu

Бейзболът е двойно по-забавен, ако го гледаш в работно време.

Уилям Федър

Официалните ви работни дрехи са естествено привлечени от лекельосващи течности. Привличането е максимално силно, точно преди важни срещи.

Скот Адамс

Експертът е човек, който е направил всички грешки, които могат да се направят, в една много тясна област.

Нилс Бор

Разликата между работа и кариера е разликата между 40 и 60-часова работна седмица.

Роберт Фрост

Статистиките сочат, че в резултат на преработване, модерните генерални мениджъри измират като мухи по голф игрищата на страната.

Айра Уолах
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…