HR речник (II) – Ефектът „Дънинг-Крюгер”

Picture source: competence-management.com

Когнитивните отклонения представляват нарушение, в начина по който хората възприемат действителността. Съществуват множество установени от психолозите когнитивни отклонения, като систематизирането им е базирано на емпирични данни. В рубриката „Речник“ ще разгледаме накратко някои от най-разпространените отклонения, тъй като те често имат обяснителна функция по отношение поведението на повечето хора, в частност на служителите във всяка фирма. 
Ефектът „Дънинг-Крюгер”
С този термин се описва феноменът, при който хора с малко знания в дадена област, са склонни да се оценяват сами себе си по-високо от други хора, притежаващи експертни познания в същата. 
Това отклонение е демонстрирано от Джъстин Крюгер и Дейвид Дънинг в серия от експериментални постановки, проведени в университета „Корнел”. В резултат на предишни техни изследвания, двамата психолози излезли със следните хипотези: 
С типичните умения, които хората могат да имат в една или друга степен,

  1. некомпетентните индивиди демонстрират тенденция към надценяване на собственото си ниво на способности
  2. некомпетентните индивиди не са в състояние да разпознаят истинските способности на другите
  3. некомпетентните индивиди не са в състояние да оценят собствената си акутна некомпетентност
  4. ако некомпетентни хора бъдат обучени в дадена област, след това са в състояние да разпознаят и оценят собствената си некомпетентност от по-ранния етап.

В поредица от експерименти двамата учени изследвали по няколко показатели способността за логическа обосновка и граматическите познания на група студенти. След като получили оценките си, но без да знаят оценките на другите, студентите от групата били помолени да преценят собствения си резултат на фона на другите. Компетентните студенти се оценили правилно (или отчасти се подценили), докато некомпетентните силно се надценили.  
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *