HR речник (IV) – „Илюзорен контрол“

Когнитивните отклонения представляват нарушение, в начина, по който хората възприемат действителността. Съществуват множество установени от психолозите когнитивни отклонения, като систематизирането им е базирано на емпирични данни. В рубриката „Речник“ ще разгледаме накратко някои от най-разпространените отклонения, тъй като те често имат обяснителна функция по отношение поведението на повечето хора, в частност на служителите във всяка фирма. 

Picture bsource: www.sxc.hu

Илюзорен контрол
„Илюзорният контрол“ е тенденция, при която хората започват да вярват, че могат да упражняват контрол върху изхода от определени ситуации, при положение, че е съвсем очевидно и доказуемо, че всъщност не биха могли. Тезата е дефинирана за пръв път през 1975 г. от Елън Лангер. Тя доказва, че често пъти хората се държат така, сякаш напълно случайни събития подлежат на личен контрол. 
Една проста форма на доказателство може да се наблюдава в казината. Когато играчите хвърлят зарове, става очевидно, че онези индивиди, които биха искали да хвърлят по-голямо число хвърлят заровете по-силно, докато обратното, при по-малки желани числа, хвърлянията са по-леки. В други случаи, когато някой хвърля ези или тура с монета, ако започне да познава резултата по-често от обичайното, нерядко остава с неправилното впечатление, че може да отгатва по-добре от другите хора и, че ако бъде разсеян, ще занижи резултатите си .
В нарочно изследване по тази тема, психолози установяват недвусмислено, че този тип грешна самооценка има чисто практически последици. Брокери, работещи в инвестиционни банки били наблюдавани за прояви на илюзорен контрол. Именно онези, които силно вярвали, че могат да контролират неконтролируеми ситуации показвали значително по-слаби постижения от колегите си по отношение на анализите, риск мениджмънта и общите финансови резултати. В резултат на това, те и печелели по-малко.
HR мениджърите следва да наблюдават служителите за прояви на подобен илюзорен контрол. При констатирането му е добре да разговарят с дадения служител и да му обяснят демонстрираното когнитивно отклонение.
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

One comment

  1. Boris каза:

    … най-често съм забелязвал описаната симптоматика у прекия ми ръководител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *