HR речник (III) – Феноменът на „справедливия свят”

Когнитивните отклонения представляват нарушение, в начина по който хората възприемат действителността. Съществуват множество установени от психолозите когнитивни отклонения, като систематизирането им е базирано на емпирични данни. В рубриката „Речник“ ще разгледаме накратко някои от най-разпространените отклонения, тъй като те често имат обяснителна функция по отношение поведението на повечето хора, в частност на служителите във всяка фирма. 

Picture source: www.sxc.hu

Феноменът на „справедливия свят”

С този термин се описва склонността на някои хора да вярват, че светът е „справедлив” и затова хората „получават, каквото заслужават”. С други думи, това отклонение може да се установи често, когато някой заговори, че „съдбата си знае работата”, „нещата се случват по този начин, по който трябва да се случат” и т.н.
В едно експериментално проучване на горния феномен, на участниците в тест била разказана една и съща история, описваща отношенията между мъж и жена. Разликата се състояла само във финала. В единия случай, мъжът предлага брак на жената, а в другия, я изнасилва. Участниците в експеримента заявили, че (еднаквите) действия на жената и в двете истории са довели напълно логично до тези два крайно различни резултата. 
Други проучвания са установили, че хората, податливи на феномена на „справедливия свят”, са по-склонни да мислят, че жертвите на изнасилвания са предизвикали насилието с провокативното си поведение и облекло, че жени, жертви на семейно насилие, са малтретирани с основание от съпрузите им, също че бедните навярно заслужават да са бедни, а болните сами са си навлекли здравословните проблеми. 
Това когнитивно отклонение за пръв път е въведено в психологията от Мелвин Лърнър.
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *