Видове интервю – криволичещо интервю (недиректен подход)

Picture source: www.sxc.hu
Криволичещото интервю обикновено се практикува от неопитни рекрутъри. В него се разчита, че вие ще водите разговора, от позицията на интервюиран. Често започва с изказване от типа „разкажете ми за себе си”, което ведната можете да обърнете в предимство за вас. Естествено, интервюиращият е в състояние да ви зададе друг тип отворен въпрос, преди да замълчи. Този подход ви позволява да поведете дискусията в посока, която ви изнася. Следните стратегически съображения могат да ви бъдат полезни принципно за всеки тип интервю, но са особено полезни при недиректния подход на криволичещото интервю:

  • Отидете на интервюто с подготвени важни данни и анекдотични случки за уменията, опита и кариерата ви. (Моля, под „анекдотични”, не разбирайте „нелепи смешки” и „вицове”…) Не разчитайте не рекрутъра да ви опресни паметта – запишете си важни опорни точки, които да изтъкнете по време на интервюто. 
  • Останете бдителен към интервюиращия. Дори и да ви се струва, че вие държите кормилото на разговора и можете да поемете в желаната от вас посока, не подценявайте и не омаловажавайте ролята на рекрутъра срещу вас. Има вероятност той да стане по-директен в рамките на разговора – в такъв случай просто се приспособете.
  • Задавайте уместни въпроси. Въпреки че отвореният формат на криволичещото интервю ви дава възможност да оформите срещата според нуждите ви и да налагате собствен дневен ред в разговора, това крие в себе си реалната опасност да пропуснете да се сдобиете с важна информация за компанията, в която кандидатствате. 
  • Не прекалявайте. Ако сте по-екстровертна личност е възможно тотално да изземете функциите на интервюиращия и да го поставите в неудобно положение. Рекрутърът взема своите решения самостоятелно – ако го потиснете с твърде изявената си активност, той може после умишлено да ви „отреже”, за да възвърне изгубеното си по време на разговора самочувствие. 

Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *