5 съвета за правилните корпоративни подаръци

Picture source: www.sxc.hu
Всяка година се сблъскваме с един и същи проблем – този с подаръците. В това уравнение са известни само две величини – финансовите възможности и степента на уважение към колеги, партньори, началници. Въпросът е накрая всички да останат доволни, но това е по-лесно да се каже, отколкото да се постигне.
Ето ви 5 съвета, които ще улеснят живота ви.
Съвет 1
Лични подаръци са уместни само към колегите, не и към началниците или клиентите. А при избора им може да се ориентирате към модната „източна линия” – пеещи камбанки за тераса, графика с йероглифи (значещи нещо „източно” и „мъдро”) или набор за чайна церемония. Важното е подаръкът да е качествен. Нелепо изглеждат фигурките на будистки монаси от пластмаса. 
Съвет 2
Подаръкът за шефа трябва да е колективен. На по-консервативните началници се подаряват обичайно подаръци символи на власт и пари – писмени комплекти от скъпи видове дърво, златни писалки, колекционерски запалки, копчета за ръкавели със скъпоценни камъни и т.н. Може да се ориентирате и към добре изработени старинни имитации на пистолети и самурайски мечове. Ако ръководителят е жена, ще блеснете с антична ваза, сребърен свещник или старинен часовник за камина.
Младите и либерални шефове ще оценят и други подаръци – тук въображението ви не е ограничено от нищо друго, освен от добрия вкус.
Съвет 3
Опитайте се да оживите мрачната поредица от безлични корпоративни подаръци с нещо оригинално, нещо неочаквано. Ако подарите на шефа си например набор печати с надписи „Добре свършена работа”, „Очаквай повишение!”, „Задава се бонус!” или нещо подобно, има вероятност да го развеселите и да му покажете, че сте креативен екип. 
Добре е също така предварително да се осведомите за какво мечтаят или не мечтаят ръководителите ви. На възрастен началник с големи деца и малки внуци успешно можете да подарите огромен комплект от скъпи играчки за елха, но едва ли ще е подходящо да му купите екскурзия в Тайланд.
Съвет 4
Не подарявайте никога нищо живо! Има ред причини за това. Нито знаете вкуса на адресата, нито можете да сте сигурни, че някой иска да се ангажира с домашен любимец. Става дума за съдбата на живи същества, не за плюшени играчки. Също така, нали не искате да бъдете известни като „онези-които-подариха-златна-рибка-а-тя-взе-че-умря-след-три-дни”?
Съвет 5
Подаръците за деловите партньори следва да се избират много внимателно, като предварително се проучи, доколкото е възможно, на какво биха се зарадвали те. Според бранша, състоянието на фирмата, характера на ръководителя, подаръците могат да са различни. Нещо повече – трябва да са различни.
Не забравяйте, че един подарък може да инициира широк спектър от емоции и последствия – от обявяване на война, до обяснение във вечна междуфирмена любов, образно казано. Във ваш интерес е да не щадите средства и време, за да докажете на партньори, началници и колеги, че ги цените истински. Рядко тези косвени признания остават незабелязани и без хубави последствия за вас. 
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *