Хората, които не искате да наемате (част 1)

Ако сте собственик или управител на малка или средна фирма и сам провеждате интервютата за работа, имайте предвид, че докато се срещате с кандидатите, непременно ще се сблъскате с хора, които нямат място при вас. В никакъв случай!

Picture source: www.sxc.hu
Има поне 6 типа хора, които не би трябвало да правите свои подчинени (освен, ако не планирате сами да си разрушите кариерата.) А това са:

„Пройдохата”

Веднага след като бъде нает на работа, този тип служител започва да идва точно навреме за началото на работния ден, стараейки се да създаде лъжливото впечатление, че е трудолюбив и коректен (какъвто той не е). След няколко месеца бдителността му спада и той започва да идва на работа със закъснение от поне петнадесет минути. Час след началото на работния ден ще го откриете на средата на пътя към неговия компютър, да флиртува с хубавата секретарка и да си пие третото кафе за деня. Естествено, обедната му почивка няма край, а оправданието винаги е в мудните сервитьорки.
Как да установим това по време на интервюто: Той закъснява малко и се оправдава със задръстванията по улиците. В CV-то му има твърде много подточки, за бившите си работодатели говори лошо и не скрива ненавистта си към тях. Усетите ли, че такъв човек разговаря с вас, постарайте се веднага да се отървете от него.

„Мръсникът”

Той е хитър, не заслужава доверие и винаги е готов да забие нож в гърба на някого. Докато не се обгради със себеподобни, няма и да му хрумне да си покаже зъбите. Обаче, ако намери съюзници и му попадне подходящ случай, ще ви нанесе невероятно подъл удар под кръста. В случай, че искате да оцелеете с такъв колега, ударете го вие първи.
Как да установим това по време на интервюто: Той много се усмихва. Помолете го да каже няколко думи за бившия си шеф. Той ще започне да ръси комплименти за него, но ако се вслушате внимателно, ще усетите, че зад медените му думи се крие отрова. Очите му не се задържат върху един обект, избягва погледа ви и ръкостискането му е удивително вяло.

„Почитател на таланта ви”

Той ви обожава, идеализира и се прекланя пред вас. Всъщност, целта му е просто да стане като вас. Наемете ли такъв човек, сдобивате се с празен лист, който ви се лепи във всяка ситуация, а ползата от него е нулева. Той панически се страхува да не ви обиди или да не пренареди вашите думи и планове дори и леко. Проблемът е, че вие нямате никакъв план: вие наемате сътрудник, който сам да работи и да взема решения, а не да върши всяко нещо под заплахата от насочен към него пистолет. 
Как да установим това по време на интервюто: Всичко е просто. Той е твърде бодър и оживен за обичаен кандидат за работа. Преди срещата ви е научил от интернет как се казва първата ви учителка и с какво вие сте забележителен. Общуването с него е измамно приятно и ви кара да се чувствате като рок-звезда или известен актьор. Трудно е да се отървете от такъв човек, но е важно да го сторите, тъй като имате работа, а нямате време за похвални тиради.

/Очаквайте 2-ра част на материала./

Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *