C.A.R. техниката или как да се подготвим за интервю

Picture source: www.sxc.hu

Въпреки че демонстрирането на увереност по време на интервю за работа е необходимо условие за спечелване на предимство пред останалите кандидати, преувеличението и лъжата не са никак уместни. Имайте предвид също, че тези които говорят много не винаги знаят много. Твърдите и директни отговори са най-добрият вариант да покажете увереността си, без да ставате арогантен или съмнителен.Отговарянето по заобиколен начин не ви помага – трябва да се съсредоточите върху същината на въпроса и да се придържате към темата. А това се постига най-лесно, ако сте се подготвили. Именно тук на помощ идва техниката, позната в англоезичния свят като C.A.R. (Context/Challenge, Action, Results).
Тази техника е създадена, за да помогне на търсещите работа при отговарянето на поведенчески въпроси. „Разкажете ми за случай, при който сте решили даден проблем успешно, спазвайки строги времеви ограничения” е точно такъв въпрос. Подобно питане можете да очаквате и вие на повечето интервюта, на които се явявате.
Отговорът ви следва да е подготвен по C.A.R. техниката и да включва следните компоненти.
C. (Context/Challenge – Контекст/Проблем) Описвате изходния контекст или проблем, който се е наложило да разрешавате. Например, компанията ви е трябвало да достави коледни подаръци до клиентите на компанията X, но това не е станало навреме, тъй като X ви е подал грешен списък с адреси.
А. (Action – Действие) Какво сте предприели, за да решите проблема, описан в началото. Например, предложили сте на недоволния клиент да доставите подаръците като новогодишна изненада. 
R. (Result – Резултат) Какво сте постигнали с цитираното действие. Например, клиентът е признал грешката си с неправилните адреси и се е съгласил да доставите пратките като новогодишни подаръци. Това, от своя страна, се е превърнало в най-голямата и успешна сделка за компанията ви. Клиентът също е останал много доволен от предложеното решение и постигнатите резултати. Засвидетелствал го е със специално благодарствено писмо.
C.A.R. техниката е практичен и прост метод да организирате разсъжденията си и смислено да отговаряте на зададени въпроси по време на интервю за работа. Тя може да ви помогне да станете по-успешен и спокоен комуникатор, особено, когато е нужно да опишете бившия си опит и постижения. Имайте предвид, че хората, които активно репетират в домашни условия отговорите на най-често задаваните въпроси и усвояват C.A.R. техниката, се превръщат в отлични разказвачи. Така те се приближават плътно до профила на идеалния кандидат, който знае какво може, какво иска и умее да го изложи гладко, без притеснения, дори да го превърне в интригуваща беседа. HR мениджърите обичат да назначават хора, които имат минали успехи и могат лесно да си ги припомнят, да ги разкажат и да очертаят ясни перспективи по отношение на решаването на проблеми. Е, кога започвате да тренирате C.A.R.?
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *