7 неща, които не бива да правите, когато преговаряте за заплата

Picture source: www.sxc.hu

Когато ви интервюират, особено на финалния разговор, неизбежно идва моментът, при който се отваря въпросът за заплатата. Или, както е казал народът, „каквото и да ви говорят, знайте, че става дума за пари”. Е, това е горчиво-сладкият миг, когато знаете, че най-вероятно ще ви назначат, ако дадете правилния отговор. 
Как се преговаря за заплата, какви са принципните подходи, защо е добре да се правят определени неща – това са все теми, когато някога ще дискутираме по-подробно в блога. Днес само ще посочим седем основни неща, които „Не Бива Да Правите”.
  • Не пропускайте да разберете, дали заплатата е „бяла” или „сива” (тоест, дали ще ви осигуряват върху цялата сума, или голяма част от парите ще са недекларирани и на ръка).
  • Не се чувствайте задължени да приемете предложението на работодателя. Вие трябва да знаете колко пари ви удовлетворяват, каква е средната заплата за тази позиция и т.н. Преговаряйте, ако сумата не ви устройва.
  • Не бързайте да приемате или отхвърляте една оферта. Ще бъде добре, ако можете на спокойствие и без присъствието на работодателя да обмислите за ден-два предложението.
  • Не се съсредоточавайте само върху заплатата – поинтересувайте се какъв е целият социален пакет. Някои работодатели предлагат наистина щедри и примамливи социални придобивки, като бонус към относително по-ниската заплата.
  • Не преувеличавайте истината за настоящата ви заплата, ако ви попитат. Това не е добър начин да получите по-добро предложение.
  • Не бъдете непреклонни. Ако работата е добра и работодателят е перспективен/приятен, бъдете готови да отстъпите от първоначално замислената сума. Стига разликата да не е прекалено голяма. По-добре да работите за някой лев по-малко, но с удоволствие, отколкото да ви изсмукват силата и жизнената енергия в неприятен офис.
  • Не издавайте сумата, за която сте готови да започнете работа, преди да сте сигурни, че сте най-предпочитаният кандидат. Въобще, гледайте първо да чуете офертата на другата страна, преди да започнете да назовавате конкретни числа.

Това не са единствените „Don’t (s)”, свързани със заплатата – просто някои от най-важните.

Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *