Търсенето на работа – простите истини (част 1)

Picture source: www.sxc.hu

В няколко поредни материала ще публикуваме серия от прости истини, които да ви улеснят в търсенето на работа. Това са ясни и конкретни правила за поведение, методи и принципи, които да направят вашето търсене по-осъзнато, целенасочено и, в крайна сметка, успешно. Нали търсите работа, за да я намерите, а не за да станете много добри в търсенето?
Първа истина
Вашият успех е до огромна степен във вашите ръце. Никой не ви чака, за да ви поднесе убийствено добро предложение за работа на табла. Ако не сте топ-професионалистът на цялата държава, знайте, че никой не плаче за вас.
Щом желаете да получите определена работа, бъдете готови за отделите на търсенето достатъчно време и усилия. Очаквайте и всякакви препятствия по пътя. В настоящата криза, повечето хора търсят работа по три и повече месеца – това е факт, доказан от различни проучвания. Но не се заблуждавайте – иде реч за средни стойности. В отделните случаи може да се стигне и до значително по-дълъг период на търсене. Не позволявайте тягостният процес да ви демотивира. Мнозина си мислят, че откриването на подходящата работа е просто и бързо занимание. Е, не е. Запретнете ръкавите и се захващайте…
Втора истина
Получаването на конкретна (добра) работа е почти изцяло правопропорционално на времето и усилията, които инвестирате за търсенето. Стараете ли се много, влагате ли сърце, сили и време в издирването, увеличавате шансовете за успех. Разбира се, ако прилагате усилията си правилно.
Трета истина
Пригответе се да смените тактиката. Ако в течение на достатъчно дълъг период от време не сте постигнали желаното, значи правите нещо неправилно. Спрете се, анализирайте причините за неуспеха и, ако е необходимо, променете методите си на търсене. Или каналите.
Четвърта истина
Сондирайте най-близките си хора. Открийте онези, които успешно са решили задачата „намиране на работа”. Срещнете се с тях и ги разпитайте как са процедирали. Добрият опит на другите ще ви помогне да избегнете ненужни грешки и ще ви доведе по-близо до пътеката на успеха.
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *