Теория на мотивацията (по Е.Шейн) – част I

Picture source: www.sxc.hu
Мотивацията е тема, за която често пишем. И няма как да не е така – без мотивирани сътрудници, всяка компания е обречена на гибел.
Една от причините за многото съвети и научни подходи към мотивацията се крие в разликите между хората. Някои хора се мотивират от материални стимули, други от личностно признание, трети се интересуват предимно от интересната работа. За практикуващите HR мениджъри е от голямо значение да познават особеностите на сътрудниците в компанията, за да са в състояние да ги мотивират адекватно. 
Сериозен принос към теорията на мотивацията има изтъкнатият учен Едгар Шейн. (Нему принадлежи и терминът „корпоративна култура”.) Той смята, че в работата на сътрудниците има 8 основни ценности, които назовава „кариерни котви”. За всяка „котва” има собствен тип мотивация.
Технико-функционален тип
Сътрудникът е силно заинтересован от това да стане много добър професионалист. Той харесва работата си, търси активно професионално общуване с подобни специалисти, изпитва гордост от съзнанието за собствения си професионализъм. За да мотивираме технико-функционалния тип служители, Шейн съветва:
 • Постоянно давайте на тези хора нови професионални задачи
 • Създавайте им условия да решават професионални задачи, което от своя страна ще ги издигне в очите на колегите им и ще повиши самоуважението им
 • Издигайте човека по такава кариерна стълбица, която ще е свързана с утвърждаването на професионалното му майсторство
Общо ръководство
Подобни сътрудници се стремят да ръководят и контролират всички. Имат развито чувство за отговорност и способности да организират всички около себе си, за изпълнението на дадена задача. Мотивацията им протича по следния начин:
 • Дайте им да управляват някакъв проект
 • Позволете им да внесат  в работата на екипа систематичност и ред, а след това да могат да ги поддържат
 • Похвалете ги и признайте заслугите им пред висшия мениджмънт. Това ги насърчава да вярват, че имат отворен кариерен път
Самостоятелност и независимост
Тези служители винаги се стремят да изпълнят работата в свой стил. Важно им е сами да оценяват постиженията си според собствените си разбирания, а не според външни рамки. Мотивацията на тези хора е такава:
 • Давайте им задачи, които могат да изпълняват самостоятелно, при минимално външно вмешателство
 • Назначете ги да водят проект от началото до края и да носят за него голяма отговорност
 • Не назначавайте такива хора на длъжности, където трябва постоянно да се вземат групови решения
Чувство за безопасност и стабилност
Хората, които отговарят на горния тип се интересуват от продължителна и стабилна месторабота. Работят добре екипно. Новаторството и новите роли в работата слабо ги интересуват. Мотивацията им е следната:
 • Предлагайте им по-традиционна и нискорискова работа
 • Въвличайте ги в дългосрочни проекти, които създават усещане за стабилност
 • Давайте им нови задачи в стари проекти, които вече текат
/Очаквайте 2-ра част на материала…/
Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

2 comments

 1. мук каза:

  Чувство за безопасност и стабилност >>

  при този тип няма ли голяма опасност от влизане в "коловоз" на съответния служител и спад в качеството на изпълнение на служебните задължения и ако да, как се решава този проблем без подмяна на служителя?

 2. smarkoff каза:

  Опасност има. Но животът е пълен с опасности, и ние трябва да се научим да живеем с тях. Извън кръга на шегата, трябва да се каже, че общо взето този тип служители поддържат постоянно ниво в работата си, именно защото обичат стабилността. При тях не се очакват резки спадове или пикове в представянето – това не е техният стил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *