Етикет на деловия обяд

Picture source: www.sxc.hu

Голяма част от деловите контакти са започнали на маса. Масата предразполага и отпуска, давайки възможност на хората да се опознаят в по-интимна атмосфера. Затова е от особена важност да знаете етикета на деловия обяд. Всъщност, тези прости правила важат и за всеки друг обяд с възпитани хора.

1.Ако държите да ползвате текстилна салфетка, нейното място е само на коленете ви. Не си и помисляйте да си я затъкнете на шията. Може много да ви се иска да опазите враговръзката си от Ermenegildo Zegna, но салфетката все пак трябва да си остане именно на коленете ви.

2.Седете с изправена стойка, старайте се лактите ви да не попадат в личното пространство на съседа ви. По време на хранене избягвайте да слагате лактите си на масата и да се облягате на тях.

3.Добре е да изчакате всички хора на масата да са получили поръчаната храна, преди да започнете с консумацията. Ако има обща чиния, от която всеки си взима, подавайте я в кръг, като я придържате пред съседа си, за да може той удобно да се обслужи.

4.Когато не се храните, приборите следва да са положени върху чинията или подпрени на нея. Не жестикулирайте с прибори в ръце и не стържете с тях по чиниите. Внимавайте да не удряте приборите в зъбите си. Ако трапезата е твърде официална, може да имате на разположение множество прибори, като по правило, вилиците са отляво, ножовете отдясно. Принципът на използването им е прост – при всяко ново ястие се взима най-крайният чист прибор.

5.Поддържайте спокойно темпо на хранене и се опитвайте да бъдете на един и същ етап на хранене с останалите. Дъвчете със затворена уста и се опитвайте да не мляскате. Никога не говорете с пълна уста, дори и да ви е хрумнала гениална идея.

6. Не прекалявайте с виното (или другите алкохолни напитки). Не губете контрол върху поведението си. Пиян делови партньор е истинска катастрофа.

7.Ако консумирате супа, загребвайте я със страничната част на лъжицата и поднасяйте лъжицата към устата си по същия начин. Не се опитвайте да въртите лъжицата на 90 градуса, за да я налапате от изтънената й страна. Като свършите със супата, оставете лъжицата на супената чиния, а не в подложената под нея чиния.

8.Спагети се ядат по правило само с вилица. Навийте малко количество спагети на вилицата и я поднесете към устата си. Не се паникьосвайте, ако известна част от спагетите останат да висят от устата ви. Внимателно ги всмукнете, като се стараете да го направите тихо.

9.Ако трябва да ядете хляб,намазан с масло, процедирайте по следния начин – отчупвайте от хляба по един залък, мажете го индивидуално с масло, и го изяждайте. Чак след това отчупете отново и така нататък. Ако ядете сирена от обща чиния, работете със специален нож за сирене. Кръглите сирена се режат като торта – на триъгълни парчета. От такова триъгълно парче не си отрязвайте само връхчето – парчето подлежи на рязане само надлъжно.

10.Когато приключите, сложете вилицата и ножа един до друг в чинията. Като си тръгвате, оставете салфтката отстрани на чинията, но не я сгъвайте.

И една препоръка – ако храната ви се е понравила, не се колебайте да повикате готвача в залата и да му поблагодарите горещо. Това ще покаже на деловите ви партньори, че умеете да бъдете вежливи и да оценявате добре свършената работа.

Този текст ви допада? Ще ни зарадвате, ако кликнете на бутона на TopBlogLog отдолу…

4 comments

 1. nana каза:

  Полезна информация.Благодаря

 2. Ралка каза:

  Аз четох една английска книга за етикецията и по отношение на консумирането на супа има едно правило – когато се консумира и супата е на привършване последните лъжици се взимат, като купичката се обръща по посока центъра на масата, т.е обратно на теб. При ядене на спагети категорично не съм съгласна че се ядат само с вилица. По протокол се сервират с вилица и голяма лъжида. С вилицата се прихващат и се навиват във центъра на лъжицата. При приключване на ядене приборите се оставят по конвенционалнияначин :отдясно дръжките по вертикала на чинията. Ако си почиваме приборите се държат не в чинията а облегнати на двата и ръба, а китките опрени на масата. При сервиране на топли напитки отпиваме с дясна ръка, като придържаме кутрето повдигнато. При сервиране на вино изчакваме сервитьора да ни предложи да опитаме виното, като той сипва в малко количество от него на дънато на класическа винена чаша. Първо приближаваме чашата към носа си и помирисваме ,след което разклащаме виното отпиваме и задържаме за около 2-3 секунди без да жабуркаме :), след което преглъщаме и ако качеството ни задоволява изчакваме да ни сервират.

 3. smarkoff каза:

  За супата е наистина така. Колкото до спагетите, явно, има различни принципи. И аз си ги хапвам с помощта на вилица, но на други места не е непременно така. Останалите допълнения са напълно справедливи и полезни. Благодарности, Ралка.

 4. smarkoff каза:

  "Лъжица" имах предвид… 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *