Плюсове за кандидата

Picture source: www.sxc.hu

По време на интервюто всеки кандидат за определена позиция се старае да се представи от най-добрата си страна. Това е напълно естествено за човек, който иска да получи нещо. Често бъдещите служители дори се консултират с HR специалисти, за да придобият известно ноу-хау, което да им помогне да „преборят” интервюиращия и да получат работата. Има обаче неща, които не се учат, а се усещат. Дребни и незабележими на пръв поглед детайли, издаващи характера на човека. Ето три от тях.
1. Кандидатът видимо се интересува от мнението на интервюиращия за успешността на собственото си представяне по време на интервюто. Той търси обратна връзка, примерно по следния начин: „Благодаря за отделеното време и внимание. Ще Ви бъда много признателен, ако коментирате накратко, доколко според Вас аз отговарям Вашите представи за сътрудник в компанията. Покривам ли Вашите очаквания?” Естествено, това следва да се прави без излишна агресия и самоизтъкване – не като личен PR, а по-скоро като искрен интерес.
2. На стандартната фраза „ние ще Ви потърсим, когато вземем решение”, кандидатът поема инициативата и предлага сам да се обади в уречен ден и час, за да се запознае с резултатите. Това често издава активна житейска позиция и инициативност. Допълнителен бонус е, ако такъв човек действително звънне съвсем точно в уреченото време, демонстрирайки ангажираността и точността си. 
3. Кандидатът реагира адекватно и спокойно на отказ. Подобен човек следва да бъде предпочетен при изникването на по-подходяща за неговите квалификации позиция. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *