Професионалният успех – как да го постигнем?

Picture source: www.sxc.hu

Успешните кадри са обикновено в основата на успеха на всяка голяма компания. Какво прави тези хора по-различни, на какво се дължи техният устрем? Има ли рецепта?
Как да определим професионалния успех на бъдещите служители в компанията? По какво да разпознаем топ кандидатите още преди да им предложим вакантното място? Тези и подобни въпроси си задават всички загрижени за просперитета си  работодатели. Същевременно и самите кандидати се питат как да бъдат на максимално високо професионално ниво в работата си и да допринесат достатъчно за утвърждаването на компанията в която са постъпили. Повече от ясно е, че еднозначни отговори и прости рецепти няма, но една кратка историческа справка може да бъде много интересна. Ето как звучат петнайсетте съвета за правилно и професионално поведение на работното място, които са получавали още преди 40 години ръководните кадри на „Дженеръл Мотърс”:
1.Твоята задача е да провеждаш техническата политика и ежедневно да решаваш неизбежно възникващите затруднения.
2.Бъди внимателен към критиката и към предложенията за подобрения, дори и те да не се отнасят пряко до теб.
3.Бъди внимателен към чуждото мнение, дори и то да не е вярно.
4.Имай безгранично търпение.
5.Бъди вежлив. Никога не си позволявай да демонстрираш раздразнение.
6.Бъди справедлив, особено към подчинените ти.
7.Бъди кратък.
8.Не прави забележки на подчинените ти в присъствието на трети лица.
9.Винаги благодари на подчинените ти за добре свършената работа.
10.Никога не извършвай сам това, което биха могли да свършат подчинените ти, освен, ако при операцията не съществува риск за живота.
11.Изборът и обучението на добър служител е винаги за предпочитане, пред личното изпълнение на задачата.
12.Не се страхувай, ако подчинените ти са по-способни от теб, а се гордей с тях.
13.Никога не налагай властта си, докато не са изпробвани всички останали средства, но ако се наложи да го направиш, използвай я до крайна степен.
14.Ако нарежданията ти са се оказали неправили, признай си грешката.
15.За избягване на недоразуменията, старай се да даваш всички нареждания в писмен вид.
Дали тези клиширани правила са гаранция за успешна кариера? А, какво ще се случи, ако някой се ръководи от четиринадесет правила и не успява да имплементира петнадесетото? Ще се провили ли кариерата му? Ще бъде ли лош служител и мениджър? А как самият служител да разбере до каква степен се справя професионално?
Правилата на „Дженеръл Моторс” не са отговор на всички въпроси, а са просто още един опит да се систематизират дългогодишните наблюдения върху това, какво превръща един работник в топ служител. Към тази рецепта следва да се добави желанието на човека да се занимава с дадената работа, искреният интерес към извършваните дейности. Един художествен герой беше споменал, че „Пари се изкарват лесно. Трудно е да си задържиш интереса към работата, която вършиш”. Именно този вечно жив интерес към работата е в по-голяма степен критерий за бъдещи професионални успехи.И, ако той е съчетан с вродени заложби в дадената сфера на дейност, то професионалният успех, най-вероятно, ще дойде бързо.  

3 comments

  1. nana каза:

    Не ми липсва стремежа и интереса.Трудно ще загубя и апетит за това което върша.Причината е че не мога да стоя дълго с бездействието на една маса

  2. smarkoff каза:

    Причината за кое, Лидия? За какво бездействие става дума? Не съм сигурен, че Ви разбрах…

  3. nana каза:

    Причината за желанието да работя.Има опрделени моменти, поне за мен е така , когато с пълна сила за мен важи :"Залудо работи , залудо не стой."Само труда усмирява това което е в мен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *