За наемането на правилните хора – 5 практически съвета

Picture source: www.sxc.hu
Рецесията все някога ще приключи и назначаването на нови хора ще се възобнови с обичайните темпове. В това няма съмнение. Работата е там, че за тези няколко години, когато новите назначения бяха голямо изключение, вероятно не един и двама HR специалисти са позабравили какви са основните принципи на успешния подбор. Ето и няколко базисни насоки, които може да ви помогнат.
1.Описание на позицията (job description). Помислете какви са основните задължения на кандидата, очертайте ги ясно, не се правете на интересни. Избройте и предимствата, които компанията ви предлага. Вие избирате, но в нормална пазарна ситуация, и добрите кандидати също избират.
2.Личностни тестове. За определени позиции (мениджърски, търговски, PR) е добра идея да подготвите няколко личностни теста. Има длъжности, на които не бива да попадат хора със съмнителни социални компетенции и извратен характер. Затова, тествайте.
3.Интервюто. Назначете правилния човек за провеждане на интервюто. Този бизнес е донякъде изкуство, донякъде наука. Някои са просто по-добри от други в интервюирането. И, подгответе умни въпроси към кандидатите. Не разчитайте на стандарта.
4.Препоръките. Ако можете, проверете за препоръки. Не всички компании са готови да дават препоръки (дори за добри служители), но все пак, опитайте. Ако препоръчващият дълго си подбира думите и мълчи на вашите въпроси, имате пълното право да заподозрете нещо. За добри служители се говори вдъхновено.
5.Предложението. Не го увъртайте – заплата, позиция, отговорности, отпуска, социален пакет, очаквания. Кажете си всичко, включително и лошото. Тъпо е новоназначеният да научава всички гадории от собствен опит. Действа демотивиращо в един особено важен етап.
От десет кандидата трима не стават. Други трима са средна работа. Трима са чудесни, но не и за позицията, която имате. Един човек е отличен. Ако подходите правилно и преминете горепосочените пет стъпки максимално точно, имате всички шансове да уцелите вашия човек. ОК, не винаги да уцелите вашия човек, но да намалите съществено шанса за лош избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *