3 правила за мотивация на стажанти

Picture source: www.dreamstime.com

Стажантите, особено неплатените стажанти, са често един от най-евтините и полезни ресурси във всяка фирма (най-вече през лятото, когато много студенти търсят стажове). Излишно е да подчетаваме, колко полезни могат да са правилно подбрани стажанти в работата. Причината за тяхната усърдност е там, че те А) нямат досегашен опит и Б) горят да се изявят пред всички, които ги смятат още за деца. Въобще, това е мечтата на фирмения счетоводител и големия началник – хора, които се скъсват от работа и не искат заплащане. 

Изначалният ентусиазъм на тези млади хора обаче е като пренаситен разтвор (учи се по химия в училище). Много е наситен, ама малко прекалено – ако не боравиш правилно с него се разпада на основните си съставки. А мисията тук е проста, но деликатна – да се поддържа нивото на работния интерес без да се изразходват допълнителни средства. И това се постига простичко. Ето как.
1.Казвайте „благодаря” достатъчно често. И го имайте предвид.  Елементарен метод, който често се игнорира по неизвестни причини. Не случайно децата ги учат да казват „благодаря”. Ползата от честото и искрено благодарене ще усетите не по-късно от момента, в който отново ви потрябва помощта на стажанта.
2.Показвайте уважение и доверие във възможностите им. Не се занимавайте с „микромениджмънт”. Доверието е невероятно могъщ мотиватор. Гласувайте го на вашите стажанти, поверявайки им смислени и значими задачи. Естествено, това не означава да им прехвърлите управлението на компанията, но не ги карайте да се чувстват като интелектуални хигиенисти.
3.Давайте обратна връзка. Обяснявайте достатъчно често на младите хора, как се справят с работата, защо тяхната роля е важна, как те помагат на фирмата да се развива. Най-добре е да го правите на „оперативки”, за да могат да го чуят и останалите колеги. Това засилва чувството на благодарност у стажантите и им помага да си изградят авторитет в собствените си очи. Те имат нужда от това и ще ви бъдат много благодарни. Пък благодарните служители са и много по-старателни, това е ясно, нали?
Неплатените стажанти са един от малкото почти безплатни обеди в бизнес живота. Изцяло от вас зависи да направлявате тези първоначално надъхани младежи в правилната посока и да пожънете резултатите от престоя им във вашата организация. Възползвайте се максимално от предоставилата се възможност, помагайки на млади професионалисти да ви запомнят с добро и да усетят първия си професионален опит в позитивна светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *