10 грешки на кандидатите при явяване на интервю (I)

Picture source: www.sxc.hu

Неведнъж сме писали материали за правилното поведение по време на интервю за работа. Съветите са се отнасяли както за интервюиращи, така и за кандидати. И тук отново няма да пропуснем да направим една възможна систематизация на грешките, които явяващите се на събеседване допускат.
1.Не се преструвайте, че нямате слаби страни
Да подценявате интервюиращия е голяма грешка – той вижда почти всяка ваша лъжа. Обикновено е провел толкова много събеседвания, че разпознава и детайлите в невербалното ви поведение. Кандидати, които не могат реалистично да оценят слабите си страни (характерологични или професионални) не проявяват особена проницателност и добра самооценка. С подобни хора не може да се води успешен разговор за вакантното място. Въобще, не смятайте, че работодателят иска да ви злепостави или обърка с подобни въпроси – той просто е искрено загрижен, дали даден човек е подходящ за определена позиция. И помислете за друго – ако прикриете слабите си страни, може да попаднете на такава длъжност, която да ви затормозява ежедневно. Докато не бъдете уволнен след някой и друг месец. А кому е нужно това? Спестете време и пари – както на работодателя, така и на себе си.
2.Не споделяйте прекалено лична информация на интервюто
Имайте наум, че говорите с човек, когото виждате за пръв път. Ако му разказвате за вашите сексуални подвизи през изминалото лято, най-вероятно ще предизвикате крайно негативна реакция. Това показва както липса на трезва преценка, така и неспособност да държите езика зад зъбите си. Работодателите по правило не харесват подобни кандидати.
3.Изключете телефона си
Това правило е познато на всички нормални хора, но все се оказва, че има арогантни и надменни типове, които смятат, че то не важи за тях. По време на интервю целта е да създадете пълен вакуум – интервюиращ и вие. Това е атмосферата на доверие и професионална близост, която поражда условия за добър делови разговор. Ако някой ви звънне по телефона (в случай, че все пак случайно сте забравили да изключите апарата), извинете се и прекратете повикването. В никакъв случай не вдигайте. Накрая се извинете искрено за причиненото неудобство – интервюиращият ще изпита симпатия към вас и уважението му няма да бъде накърнено. (Само едно изключение може да бъде обмислено – ако имате близък сродник в тежко здравословно състояние, за който следва да се грижите. В подобен случай предупредете интервюиращия, че случаят е практически „на живот и смърт”. И все пак – ако можете да избегнете подобна ситуация, не се колебайте.)
4.Не заблуждавайте интервюиращия с въпроси от общ характер.
Например, не го разпитвайте „С какво точно се занимава вашата компания?”. Това може да отнеме твърде много време, а и никой работодател не би искал да има насреща си кандидат, не знаещ точния предмет на дейност на фирмата, в която се кандидатира. Подгответе се преди срещата и обмислете само онези въпроси, които наистина ви интересуват. Например, тези.
5.Не се изказвайте зле за предишни работодатели и началници
Та вие седите пред началник! Нелепо е да му се оплаквате от негови колеги. Думите ви няма да бъдат правилно разбрани. Пък и цялата информация, която дадете, може да се окаже негативен фактор в очите на интервюиращия. Имайте предвид и друго – не е невъзможно бъдещият ви потенциален работодател да позвъни на бившия ви и да разпита за вас. Въобще, дръжте се цивилизовано, а не балкански.
/Очаквайте втората част на материала…/

2 comments

 1. Anonymous каза:

  Много полезна информация, но е време и работодателите да се научат да общуват. Най-елементарното – да връщат обратна връзка след интервю. Не е никак сложно. Но понеже им липсва култура – ни вопъл ни стон от тях….
  А колко е просто да обяснят с няколко думи мотивите за своя отказ. Най- малкото по този начин търсещия работа ще знае какво трябва да подобри и ще получи стимул че има качества, но просто не се вписва във фирмената политика.
  Защото иначе аз ще се представя добре, всичко по правилата, но като нямам адекватна реакция от среща….Какво правим?
  Колко от така великите иначе фирми дават
  обратен отговор?

  "0"…..

 2. smarkoff каза:

  Правилно – обратната връзка е от съществено значение, не на последно място и заради имиджа, който работодателят иска да си изгради (лоялен, отговорен). Ако в една обява е посочено, че ще бъде осъществявана връзка само с подбрани кандидати, това е ОК. Но след проведено интервю да няма реакция е грозно и непрофесионално. Всъщност, разтърсете се в нашия блог – писали сме по темата вече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *