Archive for ноември 30, 2010

10 грешки на кандидатите при явяване на интервю (II)

Picture source: www.sxc.hu
Втора част на материала за грешките на кандидатите по време на интервю за работа.

6.Ако сте срамежливи, това не означава, че работодателят трябва да ви тегли думите с ченгел
Вие трябва да помогнете на интервюиращия да си създаде реална представа за вас. Това може да стане само на базата на вашите собствени изказвания. Ако се провалите в тази задача, поради прекомерно мълчание, най-вероятно няма да получите желаната позиция. Просто няма да има на базата на какво да ви оценят.
7.Задавайте повече съществени въпроси
Работодателят иска да види, че сте заинтересовани от подробностите в бъдещата ви работа. Покажете, че тя ви е интересна, разберете повече за функциите на отдела си, попитайте за стила на управление на прекия ви началник, запознайте се с корпоративната култура в организацията. Въобще, постарайте се да научите повече по тези въпроси, за които после няма да имате време нито вие, нито ръководителите ви. Ако не го сторите, ще оставите впечатление, че не ви интересува работата в компанията, или просто още не сте решили с какво искате да се занимавате.
8.Когато говори интервюиращият, никога не го прекъсвайте
Първо, подобно поведение говори за неуважително отношение, второ, началниците имат високо самочувствие и обичат да слушат най-вече себе си. Звучи неприятно, но е факт. Бъдете дипломатични и учтиви. Кимайте с глава, докато ви се обяснява нещо, питайте в паузите, гледайте рекрутера в очите.
9.Не се старайте на всяка цена да преминете успешно интервюто и да получите работата
Не ласкайте самолюбието си. И не практикувайте честата грешка – да се гледа на интервюто като на участие в олимпийски игри. Това не може да е целта в живота ви. Гледайте на работата по-мъдро. И си задайте най-важния въпрос – действително ли сте подходящ за тази позиция? Не се самозалъгвайте, че единствената цел е да получите предложението за работа и после следва почивка. Следва само много напрегната работа, за която е добре да знаете, дали сте пригодни.
10.Не се отнасяйте различно към големите и малките работодатели
Често пъти именно в малките компании се налага да се работи по-усърдно и работодателят се старае да си наеме адекватни и способни служители. Освен това, ако делите работодателите само на принципа „голяма заплата” – „малка заплата”, ще имате сериозни проблеми с правилното разбиране на работата, след като се трудоустроите. Е, ако сте топ-специалист, за когото работодателите се бият, имате възможност да избирате и компания и заплата, но за повечето хора това не е случаят.

Помогни на този блог

Picture source: www.sxc.hu

Скъпи приятели на нашия блог, искате ли да ни помогнете? Ние сме млад сайт, но имаме амбиции да ни научат много хора и да стигнем до всички възможни адресати в интернет – както търсещи работа, така и професионални HR специалисти, студенти по HR и всички онези, които имат интерес към тематиката. Ако желаете да ни съдействате в това начинание и сами да си спечелите призвание на интернет-евангелисти,  можете да правите няколко неща:
1.Да слагате линкове към нашия блог на вашите блогове/сайтове
2.Да пускате линкове към наши интересни публикации във Facebook/Twitter профила ви
3.Да гласувате за онези публикации, които са ви допаднали. Бутонът за гласуване в класацията на Topbloglog се намира най-отдолу, под всеки материал
4.Да се запишете за наши последователи в блога
5.Да ни препоръчвате на вашите приятели и познати
Този блог е за всички вас. Моля, помогнете ни да го направим още по-популярен и лесно откриваем. Именно от вас зависи!

Петъчен HR хумор (XV)

Picture source: www.sxc.huПисмо от кандидатстващ за работа

Благодаря ви за вашето писмо от (дата), заявяващо отхвърлянето на моята кандидатура за обявената от вас вакантна позиция (наименование на длъжността).
След дълги размишления стигнах до заключението, че този път не мога да приема вашия отказ. През настоящата година получих вече твърде много откази. Отчитайки високото ниво на компанията и оферираните от нея изгодни позиции, приемането на всички откази е просто невъзможно. Въпреки вашите (името на компанията) изтъкнати заслуги в областта на отказването на кандидати, считам, че вашият отказ не отговаря на текущите ми нужди. Изхождайки от това съображение, планирам незабавно да започна работа при вас. С нетърпение очаквам началото на моята нова кариера в тази чудесна компания.
Успех при отказа на нови кандидати!

10 грешки на кандидатите при явяване на интервю (I)

Picture source: www.sxc.hu

Неведнъж сме писали материали за правилното поведение по време на интервю за работа. Съветите са се отнасяли както за интервюиращи, така и за кандидати. И тук отново няма да пропуснем да направим една възможна систематизация на грешките, които явяващите се на събеседване допускат.
1.Не се преструвайте, че нямате слаби страни
Да подценявате интервюиращия е голяма грешка – той вижда почти всяка ваша лъжа. Обикновено е провел толкова много събеседвания, че разпознава и детайлите в невербалното ви поведение. Кандидати, които не могат реалистично да оценят слабите си страни (характерологични или професионални) не проявяват особена проницателност и добра самооценка. С подобни хора не може да се води успешен разговор за вакантното място. Въобще, не смятайте, че работодателят иска да ви злепостави или обърка с подобни въпроси – той просто е искрено загрижен, дали даден човек е подходящ за определена позиция. И помислете за друго – ако прикриете слабите си страни, може да попаднете на такава длъжност, която да ви затормозява ежедневно. Докато не бъдете уволнен след някой и друг месец. А кому е нужно това? Спестете време и пари – както на работодателя, така и на себе си.
2.Не споделяйте прекалено лична информация на интервюто
Имайте наум, че говорите с човек, когото виждате за пръв път. Ако му разказвате за вашите сексуални подвизи през изминалото лято, най-вероятно ще предизвикате крайно негативна реакция. Това показва както липса на трезва преценка, така и неспособност да държите езика зад зъбите си. Работодателите по правило не харесват подобни кандидати.
3.Изключете телефона си
Това правило е познато на всички нормални хора, но все се оказва, че има арогантни и надменни типове, които смятат, че то не важи за тях. По време на интервю целта е да създадете пълен вакуум – интервюиращ и вие. Това е атмосферата на доверие и професионална близост, която поражда условия за добър делови разговор. Ако някой ви звънне по телефона (в случай, че все пак случайно сте забравили да изключите апарата), извинете се и прекратете повикването. В никакъв случай не вдигайте. Накрая се извинете искрено за причиненото неудобство – интервюиращият ще изпита симпатия към вас и уважението му няма да бъде накърнено. (Само едно изключение може да бъде обмислено – ако имате близък сродник в тежко здравословно състояние, за който следва да се грижите. В подобен случай предупредете интервюиращия, че случаят е практически „на живот и смърт”. И все пак – ако можете да избегнете подобна ситуация, не се колебайте.)
4.Не заблуждавайте интервюиращия с въпроси от общ характер.
Например, не го разпитвайте „С какво точно се занимава вашата компания?”. Това може да отнеме твърде много време, а и никой работодател не би искал да има насреща си кандидат, не знаещ точния предмет на дейност на фирмата, в която се кандидатира. Подгответе се преди срещата и обмислете само онези въпроси, които наистина ви интересуват. Например, тези.
5.Не се изказвайте зле за предишни работодатели и началници
Та вие седите пред началник! Нелепо е да му се оплаквате от негови колеги. Думите ви няма да бъдат правилно разбрани. Пък и цялата информация, която дадете, може да се окаже негативен фактор в очите на интервюиращия. Имайте предвид и друго – не е невъзможно бъдещият ви потенциален работодател да позвъни на бившия ви и да разпита за вас. Въобще, дръжте се цивилизовано, а не балкански.
/Очаквайте втората част на материала…/

„Разкажете ми за себе си…“

Едно видео, което отново ви дава практически съвети за правилно поведение по време на интервю за работа. Демонстрира се конкретен въпрос и как точно следва да му отговорим. Внимание – видеото е гледано в YouTube над 1.2 милиона пъти. Досещате ли се защо?

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qR-IhZJOq3U?fs=1]