Тест за интелигентност – как да наемем кандидата с най-висок IQ

Picture source: www.sxc.hu

Всеки работодател желае служителите му да бъдат интелигентни хора. Или поне би трябвало да желае, ако става дума за интелектуална дейност. Да наемете високоплатен консултант, който впоследствие се оказва твърде неинтелигентен и ви носи повече загуби, отколкото печалби е лошо управленско решение. За жалост има и мениджъри, които се пазят от твърде интелигенти служители, поради опасения, че такива хора имат често високи амбиции и могат в течение на времето да започнат да се домогват до най-високия пост в компанията. По този въпрос легендарният маркетингов гуру Гай Кавазаки казва с голяма доза ирония най-общо следното: Ако се страхувате от интелигентни служители и наемате само второкласни играчи, съществува реална опасност те да процедират по същия начин и да наемат третокласни служители, които пък да търсят четвъртокласни кадри. И така един ден се събуждате заобиколен от пълни некадърници, за които се чудите какво правят във фирмата ви.
Ако все пак държите на интелектуалния потенциал на сътрудниците си и търсите първокласни кадри, не се колебайте да измерите тeхния IQ (коефициент на интелигентност). Съществуват няколко стандартизирани теста и скали, които могат да ви помогнат да се ориентирате що за човек имате пред вас.  Ако пък не сте запознати с начините за измерване на IQ и не желаете да се ровите подробно в програмите на МЕНСА, можете да подходите креативно и да потърсите помощ в интернет. Има многобройни тестови задачи във виртуалното пространство, които ще ви свършат добра работа, като една от най-забележителните е задачата с рибата, за която се твърди, че е измислена от Айнщайн. Ние сме я представяли в този блог, в леко модифициран вариант – не с риба, а с костенурка. За нея се твърди, че 98% от хората по света не могат да я решат правилно. В случай, че желаете да наемете някой от останалите 2 процента, предложете тази великолепна главоблъсканица на кандидатите за работа при вас. Ако се справят, вероятността да сте попаднали на  интелигентен служител нараства драстично. 
Все пак не забравяйте, че интелигентността не е единствен релевантен критерий. Понякога емоционалната интелигентност, или устойчивостта на стресови ситуации,  могат да бъдат значително по-важни. С вашите конкретни нужди обаче следва да сте запознати най-добре самите вие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *