Грешки по време на интервю – I

Picture source: www.sxc.hu
Често обръщаме внимание в този блог на проблемите на интервюто за работа. За това има много причини, които е излишно да изброяваме подробно.
В серия от две публикации ще поговорим за грешките, които интервюиращите често допускат. Целта е да им помогнем да се видят отстрани и да разпознаят някои от типичните стереотипи, навици и капани в провеждането на интервю за свободна позиция.
Колкото до кандидатите – Джобтайгър ви желае приятен интервюиращ полет и безаварийно кацане на нови работни позиции…
Оценка на базата на първото впечатление. Рекрутерът често взема решение за наемане, или отхвърляне на кандидата още в първите минути от интервюто, след което, в рамките на разговора, само събира за себе си аргументи в подкрепа на тезата си. По тази причина, той чува само това, което иска да чуе.
Стереотипите. Хората, дори и опитните HR специалисти са податливи на стереотипно мислене. Един такъв проблем е стереотипизацията на външността. Мнозина смятат, че определени типажи носят и сходни характеристики – брадатите мъже не внушават доверие, очилатите дами са интелигентни, разрошените хора са безделници.
Ефектът на края. Повече внимание се обръща на информация, подадена от кандидата в началото на интервюто, отколкото в края. Това може да се обясни със силата на първото впечатление или с особеностите на паметта.
Ефект на контраста. Оценката, давана на кандидата, зависи от оценките на предишните кандидати. Това е неправилен подход, тъй като се наема най-добрият кандидат от явилите се, а би трябвало да се назначи човек, отговарящ на изискванията на работната позиция.
„Такъв, като мен.” Рекрутерите неволно поставят по-високи оценки на кандидати, които приличат на самите тях по отношение на образование, възпитание, работен опит. Дори съществуват данни, че интервюиращите често предпочитат кандидати, изявяващи сходно на тяхното невербално поведение – движения, жестове, пози.
Негативна информация. Негативната информация прави по-силно впечатление от позитивната. Това е особено забележимо, когато негативната информация се сподели в началото на интервюто. След това интервюиращият автоматично започва да търси още негативи.

6 comments

 1. За да не се мъча отново, пренясям с копи – пейст едно мое старо мнение от форума на "Кариери". Както всяка друга класика, мисля, че изобщо не е загубило актуалността си:

  "Какво искат да виждат на интервю?Ето справочно пособие:

  Да:Кандидатът се явява навреме за интервюто.
  Не:Кандидатът закъснява и почва гузно да се оправдава.
  Съвсем не:Кандидатът идва на интервю с личното си Порше и го паркира до Голфа на интервюиращия.

  Да:Кандидатът е облечен прилично.
  Не:Облечен е предизвикателно или мърляво.
  Съвсем не:Облечен е в тога и носи налъми.

  Да:Готов е да разкаже трудовата си биография честно, сбито и сам да акцентува на моментите, които биха били полезни за новия му работодател.Признава си поне една грешка.
  Не:Почва да мънка и да увърта, да сипе ненужни подробности,опитва да обърне нещата на майтап.
  Съвсем не:Всъщност няма трудова биография, понеже току-що е излежал дестгодишна присъда за кражки и побой. А и от наркотиците вече не помни добре.

  Ако го попитат защо е напуснал предишната си работа:
  Да:"Малко ми плащаха за това, което вършех, не виждах перспективи, опасявах се, че фирмата няма бъдеще, не исках цялата рода да ми бъде началник, липсваха ясно дефинирани отговорности".
  Не:"Беше тежко, не ме оцениха,те там са едни…"
  Съвсем не:"Ако ме назначите, скоро сам ще разберете."

  Когато интервюиращия представя фирмата:
  Да:Кандидатът слуша и евентуално задава въпроси, на които може да се отговори с две думи. Те обаче касаят историята и бъдещето на фирмата, а не конкретните условия.
  Не:Прекъсва говорещия постоянно, прозява се,оглежда обзавеждането на офиса.
  Съвсем не:Пита интервюиращия кой му е правил дограмата в офиса.

  По време на цялото интервю:
  Да:Интересува се от условия на работа, задължения и отговорности, връзки по вертикал и хоризонтал.
  Не:Непрекъснато повтаря колко е добър в професията си, убеждава интервюиращия, че с него "няма да има проблеми".
  Съвсем не:Пита защо са необходими всички тези глупости.

  Когато се договаря заплатата:
  Да:Посочва базова сума, от която да започне разговора.Или изтъква, че иска да получава толкова, колкото колегите му с подобни умения и отговорности.
  Не:Изтъква, че фирмата може да си позволи по – големи заплати /дори и преди да е чул оферта/. Пита ще му дават ли кисело мляко и ще му плащат ли билета за градския транспорт. Ако предложената заплата надхвърли очакваното, възкликва:Малей…
  Съвсем не:Дава пример с президента, който само се шматка насам-натам и получава "….", а той, който ще трябва и да работи…

  На тръгване:
  Да:Пожелава успех на фирмата, дори и да не бъде избран.
  Не:Подмята:"Абе аз знам, че пак някой връзкар ще вземете, ама рекох да дойда все пак".
  Съвсем не:Заявява:"Абе от такава голяма фирма баш тебе ли пратиха да ме интервюираш?"

  Когато му се обадят, че е одобрен:
  Да:Благодари и пита кога да си подаде молбата за постъпване.
  Не:Казва:"Абе кои бяхте вие там…а, аз вчера почнах на друго място."
  Съвсем не:Заявява:"Бе вий луди ли сте да ви работя за толкоз пари…смешници!"

  Надявам се да съм бил полезен.Между другото, вариантите "съвсем не" са взети от действителни случаи, само за Поршето не помня точно…Приятен ден!"

 2. Лаз каза:

  Не само първото изречение. Важно е да си забраниш като интервюиращ да вземеш каквото и да било решение в първия половин час… Друг е въпросът, че срещата на интервюто е с цел да събереш информация, а не с цел да вземеш решение 🙂

  ПП. "Такъв като мен". Всеки търговец ще ти каже, че това е валидно за всеки човек, не само за интервюиращият – напр. ако си кръстоса краката клиентът, и търговецът кръстосва крака… И предава "положителни емоции" в подсъзнанието му…

 3. smarkoff каза:

  @Тимур – Както винаги, чудесен текст. Но, той се отнася до грешките на другата страна в интервюто – кандидата. 🙂

  @Лаз – Посочените в текста грешки са често мисловни схеми и стереотипи, които работят при всички хора и всяка ситуация. Преборването им е почти свръхкчовешка задача. Независимо от това, не бива да се отказваме.

 4. Заро каза:

  Тимуре, номер 1 си! 🙂
  "Абе от такава голяма фирма баш тебе ли пратиха да ме интервюираш?"

 5. Anonymous каза:

  аз не сум съгласна с някои отговори:
  Ако го попитат защо е напуснал предишната си работа-никога не говориш отрицателно за старата компания ж която си работел,камо ли да споменаваш за пари.
  Когато интервюиращия представя фирмата:
  преди да я представи, се пита кандидата какво знае за фирмата.
  Когато се договаря заплатата.
  посочваш сумата която ти искаш да взимаш,освен ако не е посочена в описанието. 🙂

 6. smarkoff каза:

  Коментарът Ви се отнася за изказването на Тимур, не за текста. Нека той заеме позиция, ако намери време. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *