Защо един кандидат може да ви откаже

Picture source: www.sxc.hu
Случва се, макар и не особено често, даден кандидат за работа да откаже предложената му позиция. Още по-странното е, когато по принцип е ясно, че перспективите в компанията, заплатата, работните условия и местоположението на офиса го устройват. Какво предизвиква този отказ и как да не стигаме до него? Ако отговорите положително на долуизброените въпроси, то отговорът сам ще изскочи.
1.Предложихте ли на кандидата да ви представи още преди интервюто лични данни от рода на: кредитна история, състав на семейството, имотно състояние и т.н.? Уви, кандидатите възприемат подобни въпроси доста негативно.  И проблемът е преди всичко не, че той ще трябва да разкрие положението си, а че подобни въпроси му се задават на първо място, преди да се провери професионалната му пригодност.
2.Възможно е кандидатът да е поискал от вас да му отговорите на някои въпроси, а вие сте отвърнали с „Попълнете преди това тази анкета!”, или подобна фраза. Подобно отношение се „разчита” от кандидата като „Първо вие ми отговорете на моите въпроси, пък аз ще след това ще реша, дали си заслужава да ви отделя от моето време.” Вие може и да имате своите доводи за подобно отношение, но не се сърдете, че кандидатите не го оценяват положително.
3.Поканихте ли кандидата да се появи на събеседване със заповеден тон, в неудобно за него време или в много кратки срокове?
4.Накарахте ли кандидата да ви чака за началото на интервюто?
5.Помолихте ли кандидата да попълни тестова задача още преди интервюто? Ако да, то заданието беше ли дълго и отегчително?
6.Посъветвахте ли кандидата да не разглежда други работни оферти и да бъде на ваше разположение, докато вземете решение?
7.Дълго време ли ви беше необходимо за да вземете решение да поканите кандидата за назначаване?

3 comments

 1. Заро каза:

  А ако навсякъде съм отговорил с "не" и той все пак откаже?

 2. smarkoff каза:

  Психическо заболяване е един от възможните отговори, Заро. Естствено, може да иде реч и за получено по-добро предложение или съображения, които са хрумнали на кандидата междувременно. И за финал – може човекът случайно да е открил, че бившата му съпруга (или обратното – според пола на кандидата) работи във въпросната фирма.

 3. Заро каза:

  🙂 Стига бе! 🙂
  Даже жена ми знае къде работя 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *