Търсене на работа и прокрастиниране

Picture source: www.sxc.hu

Криза или не, на всеки може да му се случи да остане без работа. Понякога това дори се превръща в често явление в живота на определени хора. Тук няма да обсъждаме причините. Ще кажем обаче няколко думи за един от проблемите, които тормозят безработните – отлагането (прокрастинирането). 
Отлагането на важни и спешни задачи е психологическа спирачка, която сработва при страшно много хора. В човешката природа е заложено нежеланието да се работи по задачи, които са спешни, важни, и, поради това, притеснителни за нас. А отлагането на търсенето на работа е направо смъртоносен капан. Отлагащият винаги си намира извинения за поведението си, запълва времето си с маловажни занимания или игри, оплаква се, че пазарът на труда му е виновен, фиксира се върху определено свое желание и не действа активно. Познавам млад човек, който е и образован, и интелигентен, и с известен опит. Той така се е фиксирал върху определена работа, към която се стреми, че от близо две години е безработен. Желаната от него работа е неосъществима (не се набират нови служители по тази „държавна работа”), затова той само се преструва, че си търси друга позиция. Резултатът е такъв, какъвто вече бе казано – дълги месеци без работа. И без реални перспективи.
Специалисти съветват да се подходи решително и планирано, когато усетим, че несъзнателно отлагаме търсенето на нова работа. Първо, трябва да се признае проблемът. Звучи просто, но не е. Следва създаване на конструктивен план за действие. Определят се целите, задават се темпорални граници. Започва се ежедневна работа по изпълнението на плана – на петминутни интервали. Тоест, започвате да работите за пет минути, а, ако прецените, че трябва да се продължи, продължавате за още пет, пет, пет…Това е хитър подход, който ви активизира и помага да преодолеете първоначалното нежелание за действие.
Важно е също така да не си позволявате да се самозалъгвате с фалшиви оправдания, че не правите нищо. Принципът „маняна” не върши работа и вие го знаете. Не забравяйте и прогнозирането. Преценете, кои ваши действия ще бъдат по-плодотворни в бъдещето и се отдайте на тях. Играта с новата ви компютърна конзола не е сред тях, вярвайте.
Хвърлете се в търсенето на работа с жар и доверие в собствените ви сили. Прокрастинирането не е изход, а бавна смърт, поне що се отнася до работата.

2 comments

  1. dzver каза:

    Хитра идея за справяне с прокрастинирането са тези 5 минутни планове. Изглежда приложима и в други случаи. Като цяло планирането на действията много намалява стреса и прави постигането на трудни цели възможно.

  2. smarkoff каза:

    Наистина е така. Понякога обаче е трудно да се започне и самото планиране, тъй като и то пада жертва на отлагането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *