Как да се облечем за интервю

Picture source: www.sxc.hu

И друг път сме отваряли дума за ходенето по интервюта за работа. Неизбежно е понякога, затова се подгответе. И то добре. Днес ще кажем няколко думи само за една от страните на добре подготвения кандидат. А именно – неговото облекло. 
Как да се облечем подходящо за интервю? Еднозначен и единствен правилен отговор няма. Но, има едно генерално правило, което е добре да се спазва. То казва – облечете се една-две степени над това, което се очаква да носите за дадената работна позиция. Ако се борите за някоя техническа длъжност, не се появявайте на разговора по омазан комбинезон. Да, именно така ще прекарвате работния си ден, но интервюиращият не е техническо устройство, което очаква ремонт. Облечете поне спретнат и чист панталон (джинси евентуално) с прилична риза, а, ако сезонът налага, и пуловер/жилетка. Схващате принципа, нали?
Не забравяйте, че не сме 2004-2007, когато всеки що годе приличен специалист беше назначаван още на първото интервю. Тогава минаваха всякакви ексцентричности, татуировки, пиърсинги и маратонки на бос крак. Сега борбата е жестока, на кило кръв. Всеки кандидат се състезава с още една камара подобни нему. Шегата настрана, тук, в Джобтайгър, получаваме за крайно специфични позиции по 200 кандидатури за два дни. Имайте го наум. 
Когато се обличате добре, знайте, че цялото това напъване не е с идеята да бъдете нает заради дрехите ви, а за да не бъдете изхвърлен от интервюто, по тяхна вина. Интервюиращите са способни (всъщност, това е правило, което работи безотказно при почти всички хора) да отхвърлят един кандидат за 10 секунди. Само, защото не одобряват облеклото му. Считайте, че целта ви е да преминете тази 10-секундна граница, без да паднете жертва на преценката за облеклото ви. Вие искате да демонстрирате вашите истински предимства, а не да бъдете преценен като негоден, заради неуместното ви облекло.
И за финал – ползвайте главата си, особено, ако сте се убедил, че имате добра преценка за нещата. Не е задължително да ходите непременно със скъп костюм, за да впечатлите хората. Добре подбран панталон (дори и джинси), с хубава риза и кадифено сако може да бъдат дори и по-добър вариант от черен костюм на Армани. А едно фишу в разкопчаната яка на ризата ви, ще направи и допълнителното впечатление, което може да ви открои от всички останали. Ако уцелите правилното съчетание, успехът ще бъде по-достижим.

2 comments

  1. Timur каза:

    Хм, цената на облеклото ви е доста деликатен въпрос. Не е добра идея да носите много по-скъпи дрехи от интервюиращия, понеже ще провокирате дремещата у всеки от нас частица пролетарска злоба. И човекът срещу вас ще си каже – а, най-после да ми се удаде възможност да натрия носа на някое парвеню. И ще го направи,не се съмнявайте. А това, е вие не сте парвеню и сте облекли единствения си приличен костюм, си остава ваш личен проблем.
    Зависи каква е половата комбинация от двете страни на масата. Мъж интервюращ няма да се подразни от скъпо облечена жена, или поне не прекалено. Жена интервюиращ няма да прости (камо ли да одобри)прекалено луксозно облечена кандидатка. В сила е и обратното – жена интервюиращ ще приеме луксозно облечен мъж (дори може за малко да забрави за какво са и двамата тук), мъж няма да прости на мъж.
    Изобщо, много хора грешат именно тук – приемат, че интервюиращият е някаква институция, която трябва да бъде убедена в нещо. Не е така – той е човек точно като вас, със същите слабости и емоции. Ако погледнете на нещата в такъв аспект, шансовете ви да спечелите чувствително нарастват.

  2. Заро каза:

    Безпристрастността е рядко срещано качество. Жалко е, понеже е един от показателите за професионализъм…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *