Хубостта – HR капитал

Picture source: www.sxc.hu
Хубостта е дар, който не е разпределен поравно между нас. Ясно е, че едни хора са по-атрактивни от други, затова тези „други” полагат стремителни усилия да се разкрасяват и да наваксват изоставането си във всеобщото, макар и официално необявено състезание по красота. Това състезание, което се провежда всекидневно – по улиците, офисите, дискотеките, плажовете, магазините.
Но, защо тук говорим за хубост? Не е ли тя един атрибут, който има отношение само към междуполовите ни взаимоотношения? Има ли някакъв друг смисъл и полза да сме хубави, освен този, да се харесваме на другия (или собствения ни) пол? Е, ако не сте го знаели досега – да, има. Различни проучвания през последните години сочат безусловно, че хубавите хора получават от живота повече. Като започнем от хилядите доказателства в киното (красивите актьори получават повече роли и слава) и стигнем до изпълнителните директори на най-големите американски компании. За директорите не знаехте, нали? Едно проучване доказва, че хората харесват повече високи и представителни мъже. Познайте – голямата част от шефовете на компании от Fortune 500 са над средно високи, а сред тях мнозина са и значително по-високи от 1.80м. Случайност? Не…
Други проучвания, направени сред американски професори и техните студенти, разкриват още предимства на хубостта. Добре изглеждащите професори получавали по-чести и по-високи увеличения на заплатата. Но, по-задълбоченият поглед показал, че те някак си са заслужили – хубавите преподаватели привличали и задържали вниманието на студентите по-дълго и успешно, което автоматично ги превръщало и в по-качествени обучаващи. Съответно, увеличението на заплатата им е заслужено.
По всичко личи, че хубостта (и височината) са капитал от HR естество. Та, ако сте от богопомазаните хубавци и красавици, вероятно вече сте изпитали ползите от вашия добър външен вид. Но е добре и да знаете, че науката подкрепя подозренията ви – не е случайно, че на работния фронт ви върви по-лесно и по-плавно, отколкото на другите. А за останалите остава утехата, че с повече усилия и постоянство може да се компенсира почти всичко в този живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *