Работа и страст

Picture source: http://www.changeyourthinkingchangeyourlife.me

Перфектната ситуация – да работиш това, което е и личното ти хоби, персоналната ти страст, индивидуалното ти себеизпълване. Не мечтаят ли всички за това, не е ли обект на завист, когато го видим и познаем у другите? Въпроси с ясни отговори.  А примери за подобно развитие на професионалния живот може да се наблюдава в реалността, макар и не толкова често. Когато Бийтълс пеят е просто очевидно, че тези хора правят именно онова, което наистина искат и могат. Прекрасните филми на естествоизпитателя Дейвид Атънбъро ни оставят захласнати и онемели от възторг – защото той, водещият, ни показва прелестите на живата природа по целия свят, но и защото виждаме съвсем недвусмислено, че пред нас е един човек, който гори за работата си и се наслаждава всяка секунда, в която снима и разказва своите истории.

Значително по-рядко обаче срещаме подобно съчетание в тривиалния живот на нашето всекидневие. По-често се натъкваме на намусени хора, които работят нещо, колкото да си вадят насъщния, но непрекъснато показват по един или друг начин, че сърцето и умът им са другаде. Дори, ако сложим ръка на сърцето си, може би ще признаем, че и самите ние едва ли правим точно това, което истински ни влече. Така е – животът обича да прекършва мечтите и да ги изхвърля на бунището, оставяйки ни насаме със суровите реалности.
И все пак, не винаги нещата са необратими, не винаги човек се оставя да бъде преборен от обстоятелствата. Примерите са редки, но затова пък, много вдъхновяващи. Наш колега от ДжобТайгър ни го демонстрира неотдавна. Призна пред себе си, че IT работата не е онова, което го изпълва с истинска страст, отказа се от нея и се преквалифицира в организатор на велопоходи в природата. Звучи ви странно? Не би трябвало – ако познавате човека и знаете каква е истинската му страст, подобни професионални трансформации няма да ви учудят. Сещаме се и за друг пример. Две успешни рекламистки от водеща българска рекламна агенция напуснаха работа и заедно създадоха ателие за декоративни занимания. С какви неща се занимават точно, можете да видите сами. Важното е, че и те показаха по един смел и симпатичен начин, че истинската страст е в състояние да те отведе на нови места и да промени живота ти изцяло.
Когато следващия път ви се стори, че не сте достатъчно удовлетворени от работата ви, не унивайте. Помислете си за всички онези, които са се чувствали като вас, но са намерили куража да променят нещата за себе си. И преценете, дали този смел житейски скок няма да ви направи едни по-щастливи хора. Хора, които правят точно това, което искат.

4 comments

 1. nana каза:

  Кураж не ми липсва.Желание също.Старание полагам, но има нужда от много рутина.Това е време

 2. Колегата от ДжобТайгър каза:

  Кратък преглед на вашият колега от ДжобТайгър за 3-те години преследване на мечти.

  – Роднините ми са сериозно притеснени за мен.
  – Приятелите ме отбягват.
  – Приятелите на приятелите открито заявяват, че трябва да постъпя в психиатрия.
  – Съседите открито ме приемат за смахнат.
  – Хората наоколо реагират със спектър от емоции от ехидно до агресивно.
  – Имам здравословни проблеми и съм без здравно осигуряване от познайте… 3 години
  – Нямам една стотинка и съм в сериозна депресия.

  Надявам се светлият ми пример да вдъхнови още много роби да напуснат матрицата.

  Успех с мечтите ви.
  🙂

 3. smarkoff каза:

  Съчувстваме за неприятностите. Обаче, от коментара не става съвсем ясно – споделянето на неприятностите, означава ли, че съжаляваш за решението си?

 4. пуггук каза:

  хах тъкмо попаднах на едно видео

  http://vimeo.com/10701596

  сега стана ли ясно 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *