Животни в офиса – възможно ли е?

Picture source: www.sxc.hu
Ходенето на работа (обикновено) е ежедневно занимание. Мнозина собственици на домашни любимци – кучета, котки, папагали, рибки – намират, че това занимание се намира в известно противоречие с тяхното желание да гледат добре питомците си. Известно е, че повечето животинки, поне по-развитите в духовен план, държат на човешката компания. А работодателите, държат от своя страна, да имат служителите си на разположение поне по 8-9 часа на ден. Е, как се съчетават двете амбиции?
В САЩ, от 15-20 тодини, съществуват програми за водене на домашни любимци на работното място. Стотици са компаниите, сред тях и Гугъл, които поощряват служителите си да водят питомците си с тях на работа. Изследванията сочат, че това прави сътрудниците по-мотивирани и щастливи и те са склонни да работят по-дълго, а дори и да получават малко по-ниско заплащане. Естествено, животните трябва да бъдат дресирани и да знаят основните команди, да не са агресивни и да понасят събратята си.
Казусът за допускане на животни в офисите не е еднозначен. Да, присъствието им успокоява собствениците им, но възникват куп въпросителни. Кучата може, но дали те няма да се бият с котките? А хамстерите? Папагалите пък са шумни, какво да ги правим? А, ако някой служител или посетител се страхува от животни? Какво да правят алергичните към животинска козина? И това е само върхът от айсберга с въпроси. Ясно е, че еднозначно решение няма и не може да има. Струва си да се помисли, дали служителите с домашни питомци не биха могли просто да работят от дома си, вместо да водят животните с тях в офиса. Но това пък може да породи неравноправие към тези, които нямат галеници вкъщи. Въобще, чуденки много, отговори малко.
Една българска компания за телевизионни продукции демонстрира преди години интересна концепция по отношение на животните. Да, в нея нямаше политика за домашните любимци, но пък фирмата притежаваше собствен такъв в офиса – игуана. Игуаната щъкаше  по коридорите и вземаше акъла на по-плашливите. Ядеше офисните растения, но тази практика очевидно не й понесе добре. Игуаната се спомина, заместник не беше търсен. Ако обаче се отнесете по-отговорно към отглеждането на такова симпатично влечуго, имате добър шанс да се радвате и вие на игуана във вашия офис. При това, за дълги години. Към игуаните никой няма алергия, а те са мили тревоядни създания, които само изглеждат страшно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *