Archive for септември 17, 2010

Петъчен HR хумор (VI)

Picture source: http://wowimages.wordpress.com/

10 съвета за търсещите работа

Това не са всички съвети – просто 10, които са важни.

Picture source: www.sxc.hu

1.    Изяснете си, коя е най-подходящата за вас работа, според уменията, интересите и квалификацията ви
2.    Определете ясно за себе си на каква позиция (като ниво) бихте могли успешно да кандидатствате
3.    Дефинирайте категорично вида и размера на компромисите, които бихте допуснали
4.    Направете списък на всички източници за намиране на подходяща работа – интернет, познати, бюра по труда, обяви във вестници и т.н.
5.    Проучете, кои са ТОП компаниите, които биха могли да ви предложат работа на дадена позиция
6.    Преценете, какви са финансовите разходи и времевият ресурс, необходими за достигане до офиса на дадена компания – решете, дали ви удовлетворяват
7.    Действайте последователно и планирано при търсенето на работа – не разчитайте на една обява
8.    Проучете какви са средните възваграждения и социални придобивки за позицията, която ви интересува
9.    Потърсете ваш познат или близък, който би могъл да ви подпомогне в кандидатстването
10.    Напишете си грамотно биографията и мотивационното писмо

Работа и страст

Picture source: http://www.changeyourthinkingchangeyourlife.me

Перфектната ситуация – да работиш това, което е и личното ти хоби, персоналната ти страст, индивидуалното ти себеизпълване. Не мечтаят ли всички за това, не е ли обект на завист, когато го видим и познаем у другите? Въпроси с ясни отговори.  А примери за подобно развитие на професионалния живот може да се наблюдава в реалността, макар и не толкова често. Когато Бийтълс пеят е просто очевидно, че тези хора правят именно онова, което наистина искат и могат. Прекрасните филми на естествоизпитателя Дейвид Атънбъро ни оставят захласнати и онемели от възторг – защото той, водещият, ни показва прелестите на живата природа по целия свят, но и защото виждаме съвсем недвусмислено, че пред нас е един човек, който гори за работата си и се наслаждава всяка секунда, в която снима и разказва своите истории.

Значително по-рядко обаче срещаме подобно съчетание в тривиалния живот на нашето всекидневие. По-често се натъкваме на намусени хора, които работят нещо, колкото да си вадят насъщния, но непрекъснато показват по един или друг начин, че сърцето и умът им са другаде. Дори, ако сложим ръка на сърцето си, може би ще признаем, че и самите ние едва ли правим точно това, което истински ни влече. Така е – животът обича да прекършва мечтите и да ги изхвърля на бунището, оставяйки ни насаме със суровите реалности.
И все пак, не винаги нещата са необратими, не винаги човек се оставя да бъде преборен от обстоятелствата. Примерите са редки, но затова пък, много вдъхновяващи. Наш колега от ДжобТайгър ни го демонстрира неотдавна. Призна пред себе си, че IT работата не е онова, което го изпълва с истинска страст, отказа се от нея и се преквалифицира в организатор на велопоходи в природата. Звучи ви странно? Не би трябвало – ако познавате човека и знаете каква е истинската му страст, подобни професионални трансформации няма да ви учудят. Сещаме се и за друг пример. Две успешни рекламистки от водеща българска рекламна агенция напуснаха работа и заедно създадоха ателие за декоративни занимания. С какви неща се занимават точно, можете да видите сами. Важното е, че и те показаха по един смел и симпатичен начин, че истинската страст е в състояние да те отведе на нови места и да промени живота ти изцяло.
Когато следващия път ви се стори, че не сте достатъчно удовлетворени от работата ви, не унивайте. Помислете си за всички онези, които са се чувствали като вас, но са намерили куража да променят нещата за себе си. И преценете, дали този смел житейски скок няма да ви направи едни по-щастливи хора. Хора, които правят точно това, което искат.

Връзките на работното място – лоша, лоша идея

Красивата колега от съседното бюро изпотява всички мъже в офиса. Тя се облича предизвикателно, кокетничи, демонстрира, че е свободна. Необявеното състезание сред мъжката част на личния състав е в разгара си. Кой ще грабне вниманието на апетитната дама?
Така представената ситуация не е изключение. Атрактивни и „незаети” жени има в толкова много фирми. А мъжкият интерес е като суха подпалка – малко му трябва, за да се разгори. Но добра идея ли е това? Не са един и двама шефовете, които имат връзки със своите секретарки. Връзки завързват помежду си и редовите служители, когато им падне подходящ случай. Малцина обаче си задават въпроса, какво носи това със себе си.
Да имаш партньора си на една ръка разстояние през целия ден е идея, която изкушава мнозина. При натоварения ни график, ние често се оплакваме, че вечер едва ни остават време и сили да се видим с половинката си. Кариерата ни пречи да завързваме щастливи и трайни връзки. Затова, понякога търсим решението на работното си място. Но, ако трябва да сме честни, тази концепция е поразително недомислена. Само погледнете следните недостатъци на връзките с колеги.
•Тя/Той израства в кариерен план (и ви става шеф)
•Тя/Той започва да се дразни от ежеминутната и всекидневна близост
•Тя/Той е по-добър от вас в работата (и вас ви уволняват)
•Непрекъснато трябва да криете връзката си, тъй като в повечето компании този тип отношения са забранени
•Тя/Той ви зарязва и вече не можете да се понасяте, но работата изисква да си сътрудничите
Това са само някои от клопките, които съдбата ви готви. Хубаво си помислете, дали сте готови да преживеете подобни трудности, само заради удоволствието, да задиряте някого на работното място.

Животни в офиса – възможно ли е?

Picture source: www.sxc.hu
Ходенето на работа (обикновено) е ежедневно занимание. Мнозина собственици на домашни любимци – кучета, котки, папагали, рибки – намират, че това занимание се намира в известно противоречие с тяхното желание да гледат добре питомците си. Известно е, че повечето животинки, поне по-развитите в духовен план, държат на човешката компания. А работодателите, държат от своя страна, да имат служителите си на разположение поне по 8-9 часа на ден. Е, как се съчетават двете амбиции?
В САЩ, от 15-20 тодини, съществуват програми за водене на домашни любимци на работното място. Стотици са компаниите, сред тях и Гугъл, които поощряват служителите си да водят питомците си с тях на работа. Изследванията сочат, че това прави сътрудниците по-мотивирани и щастливи и те са склонни да работят по-дълго, а дори и да получават малко по-ниско заплащане. Естествено, животните трябва да бъдат дресирани и да знаят основните команди, да не са агресивни и да понасят събратята си.
Казусът за допускане на животни в офисите не е еднозначен. Да, присъствието им успокоява собствениците им, но възникват куп въпросителни. Кучата може, но дали те няма да се бият с котките? А хамстерите? Папагалите пък са шумни, какво да ги правим? А, ако някой служител или посетител се страхува от животни? Какво да правят алергичните към животинска козина? И това е само върхът от айсберга с въпроси. Ясно е, че еднозначно решение няма и не може да има. Струва си да се помисли, дали служителите с домашни питомци не биха могли просто да работят от дома си, вместо да водят животните с тях в офиса. Но това пък може да породи неравноправие към тези, които нямат галеници вкъщи. Въобще, чуденки много, отговори малко.
Една българска компания за телевизионни продукции демонстрира преди години интересна концепция по отношение на животните. Да, в нея нямаше политика за домашните любимци, но пък фирмата притежаваше собствен такъв в офиса – игуана. Игуаната щъкаше  по коридорите и вземаше акъла на по-плашливите. Ядеше офисните растения, но тази практика очевидно не й понесе добре. Игуаната се спомина, заместник не беше търсен. Ако обаче се отнесете по-отговорно към отглеждането на такова симпатично влечуго, имате добър шанс да се радвате и вие на игуана във вашия офис. При това, за дълги години. Към игуаните никой няма алергия, а те са мили тревоядни създания, които само изглеждат страшно.