Facebook – приятел или враг?

Броят на потребителите на Facebook е над 500 милиона в световен план  - поне към времето, когато се пишат тези редове. България се оказва една от източноевропейските страни с доста много участници във въпросната социална мрежа. Тоест, шансът и вие да сте сред тях е много голям. Защо обаче казваме всичко това? Известно стана, че в последните година-две все повече шефове започнаха да надничат във Facebook, за да направят справка, както за служителите си, така и за потенциалните си кандидати за работа. Оказа се, че повечето от нас не са се замисляли особено, докато са пускали статусите си и сега имат дълга история от случки, които ги представят в социалната мрежа като пияници, глупаци, несериозници, хулители и какво ли още не. Особено неприятно за американците (а скоро и за нас), че понякога имат навика да критикуват откровено работодателя си. Това вече доведе до не едно и две уволнения в САЩ. Също така излиза, че мнозина кандидати за дадено назначение ще се разминат с определена позиция, заради негативния си имидж във Facebook, въпреки иначе блестящото си CV.
Тенденцията да се проучват хората в социалния сайт набира скорост и у нас. Няма пряка статистика, която да дава измерими резултати за тази практика, но все повече мениджъри, особено HR мениджъри, открито признават, че усвояват активно задокеанските методи.  Което автоматично повдига важния въпрос – вие сигурни ли сте, че същото наблюдение, тип Биг Брадър, не се стоварва и на вашата глава? Ако не сте си задавали този въпрос, време е.
А всичко може да е толкова просто. Или пишете само умни и отговорни неща във Facebook, или скрийте „стената си” от всички непознати, както и от определени познати (вашия шеф, примерно). Въпрос на настройки на профила ви е. Та, отделете още сега 5 минутки за тази дейност, за да не бъдете наказани с големи неприятности един ден. Гарантирано е – това е едно от най-добрите „времевложения” в целия ви живот. Сериозно!
Picture source: www.sxc.hu

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *