За силата на първото впечатление

Почти всеки човек е подчинен на един всеобщ страх, който, изглежда, не познава лек. Иде реч за явяването на интервю за работа. Както и да върви служебната ви кариера, почти неминуемо е да стигнете до деня, в който сядате пред един HR специалист и започвате да мънкате идиотия след идиотия. Този тип срещи са дори по-лоши от говоренето пред публика. А за последното занимание знаем класическия лаф, че „мозъкът ни работи безотказно от раждането ни, до деня, в който се изправим пред публика”.
Комуникацията с HR-и в такава ситуация е непосилно бреме, поради ясното ни съзнание, че от впечатленията, които оставим, зависи най-вероятно бъдещата ни кариера. Това е наистина ужасно затормозяваща мисъл – ако се представя добре в един или два разговора, може да стана голям шеф и да вземам огромна заплата! И колкото повече тази мисъл ни се развихря във фантазията, толкова по-вероятно е да оплескаме нещата непоправимо. Пък и няма да сме първите, нали?
Има милиони статии по въпроса, как следва да се държим по време на интервю. Хубаво е да се запознаете с тях – съдържат безценни съвети, дестилирани от истинския и неподправен живот. Е, разбира се има и пълни безумия сред препоръките, но те рядко вземат превес над полезното знание.  В настоящия случай искаме да ви напомним само едно нещо, което е добре да не забравяте.  Чували ли сте твърдението „Нямаш втори шанс да направиш първо впечатление”? Предполагаме, да. Именнно това е и акцентът, който бихме искали да поставим в настоящия текст. Винаги имайте наум, че каквото и да говорите, както и да го формулирате, най-важно си остава първото впечатление. Експерименти са били провеждани на тази тема, книги са писани по въпроса. Тези „split second decisions” са толкова силен механизъм у всеки човек, че нищо не може да се сравнява с тях. И точно това следва да експлоатирате максимално – направете силно първо впечатление, след това просто внимавайте да не издрънкате някоя глупост. И, най-вероятно, ще получите желаната работа. А как се прави добро първо впечатление? Ами, нека посветим следващите 6000 страници на този въпрос…
Picture source: http://www.sxc.hu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *