Archive for август 30, 2010

Кой притежава костенурката?

Съществува една логическа загадка, която е крайно любопитна и представлява невероятна аеробика за мозъка ви. Днес ще ви я представим, като само ще сменим животното, за което става дума в оригинала.
И така, готови ли сте?

Имало пет къщи, които били построени в редица – една до друга.
Във всяка къща живее по един човек от различна националност.
Всеки от тях пие определено питие, тренира един конкретен спорт и има собствен вид животно.
Няма двама души, които да пият същото питие, да тренират еднакъв спорт, или да имат едно и също животно.
Ето и детайлите, които ще ви помогнат да отговорите на въпроса в края на загадката.

 • Англичанинът живее в червената къща
 • Шведът има куче
 • Датчанинът пие чай
 • Зелената къща е отляво до бялата къща
 • Притежателят на зелената къща пие кафе
 • Този, който играе поло, отглежда папагал
 • Собственикът на жълтата къща играе хокей
 • Собственикът на къщата, която е точно в средата на редицата пие мляко
 • Норвежецът живее в първата къща
 • Човекът, който играе бейзбол, живее до човека, който има котка
 • Човекът, който има кон, живее до човека, който играе хокей
 • Човекът, който играе билярд, пие бира
 • Германецът играе футбол
 • Норвежецът живее до синята къща
 • Човекът, който играе бейзбол, живее до човек, който пие вода

Кой притежава костенурката?

Твърди се, че тази гатанка е създадена от Айнщайн и 98% от хората не могат да я решат. Според нас, това са митове, но гатанката си остава велика. Чакаме вашите отговори. Ако не търсите помощ в интернет и я решавате сами, ще изпитате по-голямо удоволствие. Най-добре е да вземете лист и химикалка в ръка. Иначе, ще ви е доста по-трудно.

Picture source: http://www.sxc.hu

Петъчен HR хумор

„В CV-то Ви пише, че сте създаден по божие подобие. Много впечатляващо!“

Колко е важно да бъдеш … креативен!

Вчера, една известна българска специалистка по PR опресни статуса си във Facebook с твърдението, че креативността е по-важна от знанията. Днес попаднахме на любопитно доказателство, което, изглежда, подкрепя тази концепция. Каква е историята?
Рекламната и дизайнерска къща Crispin Porter + Bogusky, имаща офиси в Америка и Европа, е една от милионите фирми по света, които ежегодно наемат стажанти. Тази практика е добър трамплин за млади хора, които още следват, или наскоро са завършили образованието си, към света на големия бизнес. Та, въпросната рекламна агенция не страни от въпросния метод, дори напротив – наема охотно стажанти. („Охотно” е дума, която скоро никой няма да знае, затова, посещавайте блога на Джобтайгър по-често и ще научавате още такива думи. Това ще ви направи различни и изпъкващи, което е и вашата цел, нали?) Един прекрасен ден, стажантите на CP + B се събрали и взели бъдещето си в свои ръце. Ясно било, че агенцията не може да наеме всички тях, затова те потърсили преки пътеки към сърцата на други работодатели. Накратко, младежите създали сайта http://www.pleasehire.us/ , който на български би се казвал http://молянаемете.ни . Там те се представят по начин, който ги прави забележими. На вирусен принцип вестта за сайта пообиколила бранша и сега, повечето от вече бившите стажанти на CP + B, вече си имат нови работодатели. Работодатели, които са ги харесали на сайта и са ги поканили да започнат работа.
Каква е поуката от цялата история? Проста е – наистина, креативността може да бъде по-важна от знанията. Ако уцелите формата и натиснете правилните копчета в главите на хората, вероятно е  и вие един ден да получите работата, за която сте мечтали. Ние ви го пожелаваме от все сърце, а дотогава ви каним в http://www.jobtiger.bg/ , където имате всички шансове да намерите правилния работодател. Или, ако сте такъв, да претърсите хилядите CV-та на кандидати и да им предложите едно по-добро бъдеще.
P.S. Ретро дизайнът на „главата” на  http://www.pleasehire.us/, с това яко премигване, е cool, не ли? 🙂

Facebook – приятел или враг?

Броят на потребителите на Facebook е над 500 милиона в световен план  – поне към времето, когато се пишат тези редове. България се оказва една от източноевропейските страни с доста много участници във въпросната социална мрежа. Тоест, шансът и вие да сте сред тях е много голям. Защо обаче казваме всичко това? Известно стана, че в последните година-две все повече шефове започнаха да надничат във Facebook, за да направят справка, както за служителите си, така и за потенциалните си кандидати за работа. Оказа се, че повечето от нас не са се замисляли особено, докато са пускали статусите си и сега имат дълга история от случки, които ги представят в социалната мрежа като пияници, глупаци, несериозници, хулители и какво ли още не. Особено неприятно за американците (а скоро и за нас), че понякога имат навика да критикуват откровено работодателя си. Това вече доведе до не едно и две уволнения в САЩ. Също така излиза, че мнозина кандидати за дадено назначение ще се разминат с определена позиция, заради негативния си имидж във Facebook, въпреки иначе блестящото си CV.
Тенденцията да се проучват хората в социалния сайт набира скорост и у нас. Няма пряка статистика, която да дава измерими резултати за тази практика, но все повече мениджъри, особено HR мениджъри, открито признават, че усвояват активно задокеанските методи.  Което автоматично повдига важния въпрос – вие сигурни ли сте, че същото наблюдение, тип Биг Брадър, не се стоварва и на вашата глава? Ако не сте си задавали този въпрос, време е.
А всичко може да е толкова просто. Или пишете само умни и отговорни неща във Facebook, или скрийте „стената си” от всички непознати, както и от определени познати (вашия шеф, примерно). Въпрос на настройки на профила ви е. Та, отделете още сега 5 минутки за тази дейност, за да не бъдете наказани с големи неприятности един ден. Гарантирано е – това е едно от най-добрите „времевложения” в целия ви живот. Сериозно!
Picture source: www.sxc.hu

Съветите от миналото – безценна помощ днес!

Трудовата и организационната психология са важни компоненти в системата на висшето образование по психология. У нас и по света. В „по-развитите общества” тази дисциплина има здрав и систематичен фундамент, който позволява на специалистите да подобряват и управляват работните процеси и да подпомагат служителите с ценни напътствия, съвети и препоръки. Прочее, в България горната дисциплина има също дълговечни корени. Още ранният социализъм произведе безценни примери, които могат да бъдат внимателно изучавани и до днес. Ако не вярвате, убедете се сами…
Благодарности на Мими за линка!
Изображенията са взети с чувство на безкрайна признателност от: http://biskvitka.net/2008/10/03/print:page,1,komunisticheski_lozungi_1_chast.html