Как да придобием печеливши навици

Source: freedigitalphotos.net (Image by Stuart Miles)

Source: freedigitalphotos.net (Image by Stuart Miles)

„Навикът е втора природа“ твърди популярното изказване. И в него има много смисъл и правилни житейски наблюдения. Именно затова е мъчително трудно да се изкоренят едни лоши навици и да се заменят с други, по-добри или ефективни. Но промяната е важна и необходима, а промяната на личното поведение е от критично важно значение, ако искаме успешно да се сдобием с навици, които са ни чужди или нарушават зоната ни на комфорт. Всички победители в живота са хора, които са придобили печеливш набор от добри навици. Навици, които са трудни, които по-неамбициозните хора избягват или просто не забелязват.

За да постигнем желаната промяна и да се сдобием с полезен нов навик, можем да опитаме следването на един алгоритъм. Отделните стъпки на алгоритъма са такива:

  • Уточнете какво искате да постигнете и си го запишете на видно място, където да можете да го виждате непрекъснато.
  • Избройте в писмен вид причините, поради които искате да се сдобиете с новия навик или да изкорените стария. Защо е важно за вас? Как това ще се отрази на личния и служебния ви живот, на отношенията ви с хората, на спокойствието ви? Ако познавате някой, който успешно да практикува този навик, отбележете си го като модел за подражание.
  • Ако искате, кажете на хората около себе си какво се опитвате да постигнете. Помолете ги за подкрепа и за обратна връзка. Насърчете ги да ви критикуват и съветват.
  • Започнете да практикувате веднага или най-късно утре сутринта. Наберете инерция и не се отказвайте.
  • Започнете с 30-дневен изпитателен период. Просто си обещайте, че ще практикувате новия навик поне толкова време, преди да решите какво ще стане след това. Без извинения. Не забравяйте – всеки от нас е в състояние да прави нещо 30 дни подред, колкото и да е неприятно в началото. (Човекът е адаптивно създание – усещането за мъчение постепенно се отмива и често напълно изчезва след кратко време.)
  • След 30 дни, спрете и се огледайте. Помислете за новия навик. Имахте ли полза от него. Ако да, каква? Запишете си постигнатото и го „попийте“.
  • След това, просто продължете. Щом сте изкарали 30 дни, защо изобщо да спирате?

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *