Растенията в офиса подобряват работната продуктивност

Source: freedigitalphotos.net (Image by stockimages)

Source: freedigitalphotos.net (Image by stockimages)

Мениджърите, които искат да повишат офисната продуктивност, могат да се откажат от модерните „брейнсторминги“ и вместо това, да инвестират в малко растения. Такива са резултатите от проучване, проведено във Великобритания и Холандия.

Оказва се, че зеленината в офиса увеличава с 15% продуктивността на служителите, което сериозно поставя под съмнение концепцията, че чистите и максимално спартански офисни площи са най-добри за работа.

Експериментът е проведен в двете европейски държави и е установил, че зеленината съществено подобрява офисната удовлетвореност, лично докладваните нива на фокусираност и възприеманото качество на въздуха. Това съобщава Марлон Нювенуис от Департамента по психология към университета в Кардиф. Тя смята, че инвестицията в офисни растения се изплаща, тъй като служителите ги намират за фактор, който подобрява качеството на живота им и общата им продуктивност. Всъщност, наблюденията й са в синхрон с предишни проучвания, които твърдят, че „зелените компаньони“ намаляват психологическия стрес, повишават способността за съсредоточаване и подобряват цялостното усещане за щастие.

Проф. Алекс Хаслам от Университета в Куинсленд, който е съавтор на изследването, добавя: „Проучването ни поставя под въпрос широко разпространеното убеждение, че „малкото е повече“. Понякога, малкото е просто малко“.

Анализирани са и причините за това състояние на нещата. Резултатите сочат, че зеленината в офиса повишава отдадеността на хората към работата, като им помага да се потопят по-успешно физически, когнитивно и емоционално в работата си.

Експериментът е част от общата тенденция да се конструират истински удобни „умни“ офиси, които да допринасят, както за продуктивността на сътрудниците, така и за усещането им за щастие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *