Офисът е опасен за здравето

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: amenic181)

Source: freedigitalphotos.net (Photo by: amenic181)

Традиционните офисни длъжности могат да изглеждат по-безопасни и здравословни от по-натоварените професии в сферата на услугите или производството, но и те имат скрити здравословни рискове. Дългите работни часове, стресът от сроковете и неподвижният начин на работа могат да увредят всекиго, както физически, така и психически. Офисът направо изсмуква живота и здравето, ако не внимаваме.

Ето и някои от най-вредните особености на офисния живот, съвсем резюмирано.

Седенето и неподвижността

Осем часа на бюрото без почивка и движение – това е присъда за тялото ни. При такъв начин на работа, мускулните и скелетните изменения са гарантирани и е въпрос на време, преди да се проявят. Освен това, този застоял начин на живот води и до проблеми като диабет, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, бъбречни болести и какво ли още не.

А има и още по-лоши новини – седенето съкращава живота, според съвременните проучвания, приблизително, колкото и цигарите. Липсата на движение е изключително опасна за сърцето.

Неправилно хранене

Нямате време за закуска? Ако редовно изпускате това хранене, вие сериозно подлагате тялото си на стрес и нарушавате метаболизма му. Незакусващите са изложени на много по-големи нива на риск да развият високо кръвно налягане, да затлъстеят и да имат сърдечносъдови проблеми.

Яденето на нездравословна „фаст фуд“ храна редовно е също сериозен риск за здравето. Този тип храна има много по-високи калорийни стойности, а и твърде често е мазна и солена – все нездравословни и вредни показатели.

Лош въздух

Въздухът в големите офиси, който периодично се превърта из климатичните системи, е много по-лош и вреден от въздуха навън. Той може да е до 100 пъти по-мръсен от уличния и съдържа всякакви вредни частици, бактерии, плесени и примеси, вредни за дробовете ви.

За проблемите с дробовете могат да допринесат и офис устройствата като лазерните принтери и копирните машини. Първите съдържат канцерогенни материали в тонера, които потенциално може да вдишате случайно, а вторите, генерират озон при работата си.

Всъщност опасностите в офиса са много повече, но нека не ви стряскам прекомерно. Знаете, че клавиатурите са пълни с микроби, както впрочем и много други офисни повърхности, знаете също, че непрекъснатото писане води до травми на ръцете. Прекомерно дългите офисни часове също са опасни и могат да ви докарат сърдечносъдови проблеми или инфаркт, а неудобните дамски обувки с ток са в основата на ред гръбначни изкривявания. Разбира се, човек може да противодейства на някои от тези явления, стига да се осведоми за правилните начини. Въпрос на воля и навик. Затова, спокойно, офисната работа не е непременно равносилна на смъртна присъда, но крие много рискове, за които е добре да помислите навреме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *