Как да стартираме работната седмица правилно?

Source: freeimages.com

Source: freeimages.com

Уикендите са идеално време, да разтоварите напрежението от работата, да прекарате време с близките си хора, да поупражнявате хобито си и да се възстановите от тежката работа през седмицата. Но, все някога идва понеделникът. Затова, преди още да е дошъл, опитайте да го използвате максимално пълноценно, както и останалото време от седмицата. Ето и някои идеи, които могат да ви свършат работа.

Отидете половин час по-рано на работа

Действително, направете го в понеделник. Ще бъдете сами в офиса – идеално време за подготовка. Най-добре, изключете телефона си и се затворете в кабинета си сами, ако имате такава възможност. Планирайте седмицата:

  • Разгледайте внимателно календара си за миналата, настоящата и идната седмица.
  • Разгледайте списъка си със задачи за свършване.
  • Вижте какви са бизнес целите ви за седмицата.
  • Прегледайте и организирайте пощата си – хартиена и електронна. Въздържайте се от изкушението да отговорите на някой мейл веднага.

Като част от седмичното планиране, идентифицирайте трите си най-важни цели за седмицата – кои са главните задачи за идните дни, от бизнес гледна точка? За всяка от тях установете кои са следващите стъпки, които трябва да сторите (или евентуално да делегирате задачи някому).

Определете си „защитени” времеви отрязъци за следващите дни

В календара си нанесете времеви блокове (60-90 минути) за важни задачи, които изискват цялото ви внимание. В идеалния случай това са времеви отрязъци, в които няма да допуснете никой да ви безпокои. Ако в офиса това е невъзможно, огледайте се за някое тихо и спокойно кафене в близост.

Стартирането на седмицата с яснота за предстоящите задачи и начертан план за действие ще ви накара да се почувствате по-добре, а почти сигурно ще има и позитивно въздействие върху продуктивността ви. Естествено, тези съвети са ориентировъчни и не могат да бъдат прилагани за всяка позиция и по всяко време, но принципът е ясен – стартирате малко по-рано, на спокойствие си организирате задачите за седмицата и ясно си отбелязвате какво трябва да постигнете. Това със сигурност ще ви улесни и мотивира. А има и още един безплатен бонус към тази схема – ако в понеделник идвате по-рано, шефът ви ще е много доволен да види ангажираността и отдадеността ви.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *