Кога да потърсим обратна връзка при кандидатстване по обява?

Source: mars.com

Source: mars.com

Кога е уместно да проследим автобиографията си при кандидатстване? (Под „проследяване” имаме предвид онова занимание, което в английския се означава с „follow up”.) Как да се уверим, че всичко е наред, без да ставаме досадни?

Правилото за 1-2 седмици

Проследете след 1-2 седмици от подаването на кандидатурата ви. Това е общо взето срокът, при който работодателят вече е прегледал биографиите на кандидатите. Не отлагайте за по-късно.

Направете запитването си сутрин

Свържете се с HR специалиста сутринта рано. Тогава имате по-добри шансове да ви обърнат внимание, преди човекът да бъде „засмукан” от работните задачи за деня.

Не питайте просто, дали документите ви са били получени

Ако само зададете въпроса, дали са получени документите ви, не допринасяте с нищо за кандидатурата си. Вместо това, открийте кой точно отговаря за документите по подбора и му звъннете лично по телефона. Така ще можете да проведете кратък разговор, с който да подсилите доброто впечатление. Това е вашият шанс да блеснете с постижения и умения. Покажете, че сте добре подготвени и сте проучили компанията. „Това назначение за новия ви офис ли е предвидено? Искам само да вметна, че съм работил в новооткрити офиси успешно и съм допринесъл за разрастването на първоначалния екип от служители и съм спечелил при подобни обстоятелства X нови клиента.” Нещо подобно трябва да кажете, за да покажете осведоменост и адекватност за позицията. Така, от обикновен досадник, се превръщате в квалифициран и заинтересован кандидат, подходящ за позицията. Това може да ви „избута” към списъка с поканени за интервю.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *