Как да избегнем телефонната фобия при търсенето на работа

Source: solutionsellingblog.com

Source: solutionsellingblog.com

Търсенето на работа по телефона или разговорите с HR-и и рекрутъри, са много болезнени теми за повечето хора. Особено мъчителни са онези разговори, в които трябва да се представим. Целта им е да кажем кои сме и какво търсим. Крайната цел е да си осигурим последващ дълъг разговор или покана за интервю. Търговците наричат този тип обаждания „студени”. Как да ги „стоплим” ще разберете тук. Ето няколко базисни съвета.

Напишете си сценарий

Напишете сценарий и го упражнявайте редовно. Старайте се да е къс и да ви води към другата цел – дълъг втори разговор. Ако твърде много информация бъде обменена на първото обаждане, вторият разговор става безпредметен.

Стойте прави

Стойте прави при обаждане. Това ви прави да звучите по-ясно и по-мотивирано. Хоровете не пеят седнали, нали?

Говорете усмихнати

Хората чуват, когато говорите усмихнато, дори и да не ви виждат. По-лесно ще ви е, ако се гледате в огледало – хората инстинктивно се усмихват, когато се гледат при разговор по телефона.

Направете си списък с неприятните въпроси

Всеки има въпроси, които не желае да чува. Сетете се кои са те и си подгответе добри отговори. Упражнявайте се да давате всеки отговор за 5-10 секунди.

Тренирайте

Можете да се договорите с близък приятел да му се обаждате преди важен разговор и да практикувате подготвеното. Ако успеете да запазите приятелския тон, можете да постигнете голям напредък.

Обаждайте се в правилното време

През и около обедната почивка е неуместно да звъните – хората са гладни или похапват. Непосредствено след това пък им се доспива. Затова, преценете кога ще е най-добре да звъннете.

Осигурете си при възможност препоръки

Разговорът ви ще протече много по-успешно, ако кажете, че се обаждате по препоръка на лицето X. Разбира се, важно е лицето наистина да е влиятелно.

Бъдете кратки

Дръжте се със събеседниците си, като с влиятелни хора – следвайте сценарий и не им губете времето. Така ще си гарантирате, че те няма да избягват следващото ви обаждане.

Не работете с гласови пощи

Ако чуете гласова поща или телефонен секретар, не оставяйте съобщение. Обадете се отново, когато сметнете за правилно. Малцина хора реагират на гласовата си поща при подобни позвънявания.

Говоренето по телефона с непознати хора обикновено е стресиращо, а когато залогът е това да си намерите нова работа, емоциите обикновено отиват стават още по-негативни. Нормално е, хората сме такива. Но, ако следвате горните съвети, имате добри шансове да се представите по-успешно. Пък и практиката винаги помага. Както се казва, ако искате да станете футболист, играйте футбол. Друг начин няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *