7 дейности, които ни губят офисното време

Source: pajamapaycheque.com

Source: pajamapaycheque.com

В по-работливите общества статистиката твърди, че поне 24% от офисните служители губят по един час на ден от работното си време в приятни разсейвания. В България, едва ли и 24% от всички не губят поне три пъти повече. От друга страна, проучванията твърдят, че сега сме по-производителни и работливи от преди 5 години, когато техническите джаджи не бяха толкова напреднали. Иначе казано, хабим все повече офисно време, но пък ставаме и по-производителни. Дали това се отнася за нашите географски ширини не е много сигурно, но е факт, че доста неща се борят за вниманието ни в рамките на работното време. Ето кое ни яде най-често времето.

 

Социални медии

Ако нямате поне един профил в социална мрежа, кажете честно, какво правите изобщо? Да, поне Фейсбук, ако не друго, ви яде ежедневно от времевите ресурси. Преценено на око – поне 2 часа дневно за по-активните.

Мейли

Ако работите в офис, то е сигурно, че прекарвате много време в преглеждане на мейли. От тях често много са спам. А пък имате и лични мейли за преглеждане, което без свян се прави в работното време. Ясно, и тук се губи време.

Офисни разговори

Освен ако не мразите всичките си колеги страстно, то съществува сериозен шанс да прекарвате доста време в офисни приказки и клюки. Разбира се, за жените това важи с по-голяма сила. Все пак вчерашното ходене в мола трябва да се обсъди, нали така?

Цигари и кафета

Ако работите в офис, но не пиете кафе и не пушите, то определено губите възможност за сладко социализиране с поне половината колеги. Направо си изберете по-здравословното от двете и почвайте смело. (Шегувам се, шегувам се.)

Вирусно видео

Обикновено, поне едно вирусно видео ни попада всеки ден за гледане. Докато го изгледаме три пъти и го пратим на всичките си колеги, ето ти половин час изтекъл.

Мобилни телефони

Обзалагам се, че не можете да отидете и до тоалетната, без да си носите „умния” телефон. нали? Много е важно редовно да преглеждаме прогнозата за времето на него и да разцъкваме някоя малоумна игра, ей така, за да минава времето. Е, то минава наистина.

Четене на безсмислени статии онлайн

Признайте, че в офиса сте много по-склонни да се задълбочите върху някоя напълно ирелевантна статия, за която в свободното си време ще помислите сериозно, дали да отворите. Е, поне повечето хора го правят редовно.

Ако сумирате всички тези дейности, лесно ще установите, че доста сериозна порция от работното ви време минава в разни неща, за които със сигурност не ви плащат. От друга страна, човек има нужда от подобни разсейващи дейности, за да не прегрее в сериозните дейности. Все пак, старайте се времето, прекарано в подобни забавления, да не е много повече от времето, прекарано в работа. От кумова срама, както би казал народът.

One comment

  1. Иван каза:

    Всъщност най-големият убиец на офисно време е работата. Докато се огледаш, работният ден е свъшил, а работата хич не е намаляла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *