3 причини да не си намирате работа

Source: mybody-mymachine.com

Source: mybody-mymachine.com

Сметките се трупат, дълговете се задълбочават, отчаянието ни обзема необратимо. За много хора днес това е реалността. Мнозина от тях са безработни и даже не могат да разберат защо не си намират работа, след като са относително млади, образовани и доскоро винаги са имали работа. За жалост, кризата ни сгази преди пет години и няма изгледи да си отиде. Затова, настройвайте се за нови реалности и правете всичко възможно, за да станете по-добри. Само това може да ви предпази донякъде от грижите на безработицата. А защо не си намирате работа може да има основания на различни нива. Трите най-чести причини са следните:

1.CV-то ви не ви отличава от другите кандидати

Независимо какво са ви учили, автобиографията не е мястото, където да изсипете целия си трудов стаж. Този документ е маркетингов инструмент и трябва да изглежда привлекателно за четящия го.  А съдържанието му следва да е толкова интригуващо, че да предизвика бързо действие.

Как обаче? За да направите така, че да събудите нужда в потенциалния работодател да ви се обади на вас, а не на друг кандидат, в документа трябва да има нещо, което завладява интереса и приканва четящия да поиска да научи нещо повече за вас. Това е от ключово значение. А не изсипването на цялата трудова книжка в CV-то. Затова, текстът трябва да обещава резултати и да предлага стойност на работодателя, при това, в по-голяма степен, отколкото биографиите на другите кандидати. И трябва да ги обещава по един съблазняващ и деликатен начин, който да не остане незабелязан. Въобще, на какво разчитате при кандидатстване да ви отличи от хиляда други кандидата? На късмет?

2.Кандидатствате на неправилните места

Част от успешното кандидатстване е търсенето на обяви за работа и идентифицирането на тези, които са идеални за вас. А не „бих могъл да правя и това”. Това не е достатъчно. Не забравяйте, че в момента е пълно с хора без работа. Защо един работодател би се задоволил с по-малко от перфектния кандидат? Именно вие трябва да сте перфектния кандидат, ако искате да постигнете успех. Затова, отделете нужното време, да изучите внимателно обявите, изискванията към тях, да определите, дали те отговарят на вашите възможности и въобще, да направите търсенето си стратегическо. Тоест, намалете броя на изпращаните CV-та, но подобрете качеството на кандидатстването си, като се спирате само на онези обяви, които са перфектни за вас.

3.Не търсите на правилните места

Ако просто ползвате само един сайт за обяви за работа, изпускате огромна част от потенциала за намиране на вакантни места. Правете нещата интегрирано – сайтове за обяви, социални мрежи (особено LinkedIn), нетуъркинг, обяви във вестници и т.н. Заекът може да изскочи от неподозирана трънка.

Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *